Hlavní obsah

Panické nákupy už se v Česku nekonají. Británie kvůli nim nabírá zaměstnance

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto.

Reklama

Řetězce supermarketů ve Velké Británii přijmou desítky tisíc nových zaměstnanců. Obchody se totiž každým dnem vyrovnávají se stále větším náporem zákazníků, kteří v období pandemie přicházejí nakupovat zásoby. Česko takový problém neřeší.

Článek

Například společnost Tesco, která je jedničkou na britském trhu, oznámila, že přijme 20 000 nových pracovníků, a to minimálně na příštích 12 týdnů. „Pandemie COVID-19 vedla k bezprecedentnímu nárůstu poptávky po potravinách a potřebách pro domácnost,“ uvedla firma. „Nepřetržitě pracujeme na tom, abychom pomohli zajistit rodinám přístup ke zboží, které potřebují,“ dodala.

Britská divize německého diskontního řetězce Aldi oznámila, že plánuje najmout 9000 nových pracovníků, z toho 5000 dočasně. Konkurenční Lidl hodlá v Británii přijmout až 2500 dočasných zaměstnanců.

Společnost Asda, která je britskou supermarketovou divizí amerického maloobchodního gigantu Walmart, ohlásila plán na přijetí více než 5000 dočasných pracovníků. Britský řetězec supermarketů Morrisons hodlá vytvořit 3500 nových pracovních míst, napsala agentura Reuters.

Česko prodavače nenabírá

Jaká je aktuální situace s nákupy a potřebou přijímat nové prodavače v Česku, zjišťovaly Seznam Zprávy u tiskové mluvčí firmy Lidl Zuzany Holé.

„Uplynulé týdny byly pro naše kolegy v prodejnách i logistických centrech velmi náročné. Nabírali jsme proto brigádníky na výpomoc, abychom našim zaměstnancům náročnou situaci alespoň trochu odlehčili a zajistili jim alespoň minimální odpočinek. V této chvíli však máme zaměstnanců i brigádníků dostatek,“ odpověděla Holá na dotaz ohledně náboru nových zaměstnanců.

Podle aktuálních čísel, která evidují nákupní řetězce, se Češi pomalu přestávají zásobovat. Jejich nákupní návyky se vracejí k běžnému režimu.

„V minulých dnech a týdnech jsme evidovali nárazové nárůsty nákupů v souvislosti s jednotlivými vládními opatřeními. Lidé nakupovali potraviny do zásoby, ačkoliv pro to nebyl žádný důvod, neboť omezení se netýkala provozu našich prodejen. V tomto týdnu byla situace v prodejnách už o poznání klidnější a nákupy se vrátily na standardní úroveň. Ve srovnání s předešlými dny je patrné, že lidé už potraviny do zásoby nenakupují,“ potvrdila mluvčí Lidlu.

Zásoby už neděláme

V Globusu podle jednatele společnosti Bronislava Matyška lidé nyní dělají běžné nákupy odpovídající tomu, že děti jsou s rodiči doma. Kupují především čerstvé potraviny jako maso, ovoce, zeleninu a pečivo. Situace je podle Matyška klidná, informovala ČTK.

„Zákazníci vidí, že je potravin dostatek, a nenakupují zbytečně do zásoby, v tomto směru se situace uklidnila a vrací se do původního stavu. Zároveň chodí nakupovat méně lidí, ale zase nakupují i pro své okolí,“ uvedl za společnost Tesco její mluvčí Václav Koukolíček.

Také podle ředitele komunikace obchodů Albert Jiřího Marečka je doba panického nakupování pryč. „Nyní pozorujeme spíše odliv zákazníků, který by odpovídal tomu, že mají doma zásoby. Dlouhodobě se tak objemy prodejů vyrovnají do normálního stavu,“ řekl.

Výjimkou jsou objednávky v on-line supermarketech, které stále evidují enormní poptávku.

Internetový obchod Rohlik.cz má ve srovnání s lednem nyní o 35 procent více objednávek, uvedla mluvčí e-shopu Zdeňka Svoboda Kuhnová. Rohlik.cz snížil ve čtvrtek počet druhů zboží na jednu objednávku, dočasně zrušil možnost doobjednávky a zpětný odběr vratných obalů a nákupních tašek, rozšířil také časy závozu. „Tato opatření nám umožnila obsloužit až o 1500 více zákazníků denně,“ dodala mluvčí.

Reklama

Doporučované