Hlavní obsah

Chvilkař Minář měl nabídku od opozice. Proč se nakonec utrhl?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Naštvaní zástupci opozičních stran reagují, že Minář je nejprve peskoval, ať se rychle spojí, aby pak sám založením nového hnutí přispěl k roztříštění voličské scény.

Reklama

Článek

Oznámení Mikuláše Mináře, že opouští Milion chvilek pro demokracii a vrhá se do politiky, nezaskočilo jen voliče a opoziční strany. Překvapilo i členy spolku, kterým prostě v noci přišel e-mail, že už nemají předsedu.

Úplně nečekané to ale také nebylo. Podle blízkých spolupracovníků Minář o tom, jak dál, uvažoval intenzivně celé léto. Bál se, že demonstrace frustrovaných lidí postupně vyhasnou, a zároveň se scházel s lídry opozičních stran. Vyzvídal, jak to vypadá se slibovanými koalicemi, a dokonce dostával návrhy, aby se k některé z nich přidal.

Proč se nakonec překvapivě rozhodl radši založit další stranu, rozebírají v aktuální epizodě podcastu Vlevo dole Václav Dolejší a Lucie Stuchlíková. Zvenčí to vypadá, že uvnitř spolku došlo k nějaké rozepři, protože Minář svůj krok oznámil horečně e-mailem v noci hodinu po půlnoci, čímž všechny své kolegy zaskočil.

„Zvažoval, jestli se přidat k nějaké stávající politické straně. Tam připadali v úvahu buď Starostové, nebo Piráti. A možná nejpravděpodobněji nově vznikající hnutí Jana Čižinského. Ale když mluvil s jednotlivými lídry a ti mu nabízeli místa na kandidátkách, tak jim oponoval, že politické strany jsou profláknuté, cinknuté, že k nim zkrátka má ohromnou nedůvěru,“ komentuje to Václav Dolejší.

Opoziční strany si stěžují, že Minář je pokrytec, který jen ještě víc roztříští politickou scénu. A dost možná ubere pár potřebných procent některé ze stran, které sám tlačil do spojování. On sám ovšem tvrdí, že nechce brát voliče opozičním stranám, ale míří na současné příznivce Babišova hnutí ANO. Jak je chce přilákat k sobě, už ale neprozradil.

Jenže zatímco strany sice v zákulisí o spojenectví seriózně vyjednávají, jasné koalice pro sněmovní volby zatím nejsou. „Lidsky asi trochu Mináře chápu, že se bál, že ta energie z Letné a všechna práce budou k ničemu,“ dodává Lucie Stuchlíková.

Jaké jsou šance nového projektu? Dokáže Minář sebrat voliče Andreji Babišovi? A co ho spojuje s Janem Čižinským? To se dozvíte v podcastu Vlevo dole. Pusťte si ho v přehrávači nad textem.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@firma.seznam.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované