Hlavní obsah

Papež František pronesl velikonoční poselství. Odsoudil boje v Sýrii a vyzval k míru

Na Boží hod velikonoční se na Svatopetrském náměstí shromáždily desítky tisíc lidí.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

V neděli vrcholí křesťanský Svatý týden, jde o největší slavnost křesťanského církevního roku.

Článek

Křesťané po celém světě dnes slaví Boží hod velikonoční, přípomínají si tak zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Při této příležitosti se shromáždily desítky tisíc lidí na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu, aby si poslechly velikonoční poselství papeže Františka. V něm se věnoval především válkou rozvrácené Sýrii a prosil Boha, aby přinesl mír na „celý Blízký východ". Odsoudil také sobotní útok na evakuační konvoj u Aleppa, při kterém zemřelo přes sto lidí. Papež atentát označil za další nečestný útok na prchající.

„Ať Bůh obzvlášť pomáhá úsilí těch, kdo aktivně pracují na pomoci a útěše civilistů v Sýrii, milované a mučené Sýrii. Ať pomáhá obětem války, která nepřestává rozsévat hrůzu a smrt," modlil se k Bohu František.

Dopoledne papež  vedl před vchodem do baziliky mši. Na té se tradičně nepřednáší kázání a proslov se přesouvá až k polednímu poselství. Letos ale František zvyk změnil, pronesl kázání již během mše. V poselství zmínil i boje na východní Ukrajině nebo potřebu dialogu v Latinské Americe, odkud sám pochází. Tradičně také udělil požehnání Urbi et Orbi neboli Městu a světu.

Reklama

Související témata:

Doporučované