Hlavní obsah

Papež František schválil reformu vatikánské banky. Ta se v minulosti zapletla do několika skandálů

Foto: AP

Papež František schválil reformu, která by měla například zamezit velkému vlivu kardinálů.

Reklama

Po šestiletém období změn a reforem papež František schválil nové stanovy pro vatikánskou banku. Nově musí banka absolvovat externí audit. Institut náboženských záležitostí (IOR), jak se oficiálně banka nazývá, v minulosti prošel několika skandály.

Článek

Papež František schválil nová pravidla, která například zaměstnancům banky, z nichž téměř nikdo není duchovní, zakazují vykonávat jinou aktivitu či poradenství uvnitř i vně Vatikánu. Počet členů dozorčí rady se také navýší o dva, z pěti na sedm. To by mělo oslabit dozorčí radu kardinálů, která zůstává na počtu pěti členů.

Vatikánská banka se v minulosti zapletla do několika skandálů: do případů korupce, zpronevěry, praní špinavých peněz nebo daňových úniků. Některé byly propojeny i s vatikánskými funkcionáři.

V sobotu schválil papež František dokument, který si sám stanovil jako jednu ze svých priorit. Ačkoliv diskutoval, že banku zcela uzavře, nakonec se rozhodl pro její reformu, kterou započal jeho předchůdce Benedikt XVI.

Podle vatikánského rozhlasu zůstává účel vatikánské banky nezměněn. Podle něj by měla banka chránit a spravovat movitý i nemovitý majetek, který byl institutu svěřen a je určen k náboženským a dobročinným účelům.

Institut náboženských záležitostí založil papež Pius XII. v roce 1942. Banka není přístupná veřejnosti, jejími klienty jsou instituce spojené s Vatikánem, řády anebo církevní zařízení a diplomaté.

Reklama

Doporučované