Hlavní obsah

„Moje hanba a ostuda církve.“ Papež se omluvil za skandál ve Francii

Papež František apeloval také na všechny biskupy, aby přijali opatření, která mají zajistit, aby se „podobné události neopakovaly“.

Reklama

Případy sexuálního zneužití desítek tisíc dětí ve Francii, by se podle papeže neměly opakovat. Církev by podle něj měla být „bezpečné prostředí pro všechny“. Duchovní nicméně případy pedofilie v některých státech stále tají.

Článek

Papež František v reakci na zveřejnění vyšetřovací zprávy o sexuálních zločinech spáchaných katolickou církví ve Francii uvedl, že se za její jednání „stydí“. Podle něj církev selhala a upřednostnila své zájmy nad těmi obětí. Podle britského serveru The Guardian se jednalo z úst papeže o jedno z nejrazantnějších odsouzení sexuálního násilí od začátku jeho působení na pozici papeže.

„Bohužel je jich značný počet (případů),“ uvedl dnes při své audienci. „Chtěl bych vyjádřit smutek a bolest z traumatu, které oběti utrpěly. Je to také moje hanba a naše ostuda, že byla církev tak dlouho neschopná a trvalo jí tak dlouho, aby se jimi (případy) zabývala,“ řekl.

Apeloval také na všechny biskupy, aby přijali opatření, která mají zajistit, aby se „podobné události neopakovaly“. Zástupce francouzské katolické církve zase vyzval, aby zajistili bezpečné prostředí „pro všechny“.

Podezření ze sexuálního násilí na dětech z řad církevních představitelů panuje i ohledně Itálie. Tam nicméně žádné rozsáhlé vyšetřování zatím neprobíhá. Na italské biskupy přitom již dříve apeloval blízký poradce papeže Františka, německý kněz Hans Zollner. „Katolická církev v dalších zemích musít najít stejnou odvahu jako Francie. Doufám, že k ní dojde například Itálie,“ uvedl pro italskou La Repubblicu. „Církev není bez poskvrny. Bohužel je také tvořena hříchy a zločiny,“ dodal.

Poprvé otázku pedofilie v církevních kruzích otevřel na výborovém jednání ve Vatikánu právě Zollner. V roce 2019 se tak sešli biskupové a o tomto tématu diskutovali. Papež František tehdy vydal dekret, podle něhož musí kněží i řeholníci okamžitě hlásit představenému či přímo Vatikánu sexuální zneužívání i jeho krytí.

Vyšetřování v Itálii prosazuje i zakladatel Rete l'Abuso, jediné italské asociace pro oběti zneuživání duchovními, Francesco Zanardi. „Také tu chceme vyšetřování, ale papež o něj nikdy nepožádal,“ řekl. „Počty (zneužitých) ve Francii jsou děsivé, ale tady bychom mohli mít až milion obětí. Pouhé ‚omlouvám se‘, je proto směšné,“ dodal. Za údajné krytí kněží odsoudila Itálii na začátku roku 2019 i Organizace pro lidská práva.

Oproti předchozím papežům je k tématu sexuálního násilí papež František otevřenější. V roce 2014 přijal ve Vatikánu jako první hlava katolické církve skupinu obětí takového zneužívání a během svých zahraničních cest se obětem několikrát veřejně omluvil.

Reklama

Doporučované