Hlavní obsah

Papež František se zastal protestujících v Nikaragui. Vyzval vládu, aby obnovila dialog s opozicí

Papež se zastal protestujících v Nikaragui.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

V Nikaragui už dva měsíce pokračují protivládní protesty, které vyvrcholily ve střety mezi pouličními gangy s policií. Okolo sta lidí zemřelo, papež František vyzval vládu k ukončení násilí.

Článek

V Nikaragui už od poloviny dubna probíhají brutální protivládní protesty, které mají na svědomí stovku obětí. Papež František vyzval nikaragujskou vládu k dialogu mezi opozičními protestanty, aby se zabránilo dalším úmrtím. Na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu vyzval své příznivce, aby se společně modlili za oběti střetů.

Střety probíhají mezi příznivci prezidenta Daniela Ortegy a jeho odpůrci. Proti protestantům zasahuje armáda i policie. Chaos v zemi dal prostor gangům, které po setmění projíždí ulicemi měst po celé zemi a zabíjí a okrádají kolemjdoucí. To vedlo obyvatele k vytvoření domobran.

Ve středu došlo k velkému útoku při protestech, které se udály na den matek, který se v Nikaragui slaví jindy než u nás. Střelec začal pálit do protestujících a zabil více než deset lidí. Protesty uspořádaly matky lidí, kteří byli zabiti při minulých protestech.

Jedním z návrhů řešení je posunout prezidentské volby na dřívější datum, než je rok 2021.

Reklama

Související témata:

Doporučované