Hlavní obsah

Papež František svolal mimořádnou schůzku kvůli sexuálnímu zneužívání dětí kněžími

Foto: Johana Trešlová, Reuters

Papež František.

Reklama

V reakci na nekončící sérii skandálů se sexuálním zneužíváním dětí církevními hodnostáři svolal papež František bezprecedentní schůzku hlav katolické církve. Na programu má být především prevence a ochrana dětí do budoucna.

Článek

Papež František přistoupil k opatření, které nemá obdoby. Kvůli skandálům se zneužíváním dětí kněžími si předvolal nejvyšší představitele církve, aby s nimi toto téma prodiskutoval. Podle papeže se jedná o celosvětový problém, a chce tak jednat o preventivních opatřeních a ochraně dětí. Papež se s hlavami katolické církve má setkat v druhé polovině února ve Vatikánu. Podobná schůzka bude vůbec první svého druhu.

Papež František se má v úterý setkat také s americkými duchovními. Společně mají diskutovat o rozsáhlé zprávě z Pensylvánie, podle níž bylo od roku 1947 sexuálně zneužito více než 1000 dětí, a o dalším skandálu, do kterého je zapleten i bývalý americký kardinál, jenž rezignoval v červenci. Podle obvinění arcibiskupa Carla Maria Viganòa papež o kardinálovu chování věděl a ve věci přesto nic nepodnikl. Katolické fórum žen papeži zaslalo otevřený dopis s více než 44 000 podpisů a výzvou k tomu, aby reagoval na obvinění arcibiskupa Viganòa.

Papež čelí stran zneužívání dětí čím dál většímu tlaku, a to především kvůli sérii podobných případů z Austrálie, Chile a Spojených států. Ve středu byla zveřejněna studie, kterou si objednala německá katolická církev, podle níž bylo v Německu zneužito během posledních šedesáti let přes tři tisíce dětí. Na skandálu se mělo podílet přes 1600 kněží.

Reklama

Doporučované