Hlavní obsah
Online

Země EU chtějí rychlé posílení pravomocí WHO

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Tempo šíření koronavirové nákazy ve světě se dál zrychluje a desítky zemí den co den hlásí rekordní bilance nových případů. Posledních pět milionů nakažených přibylo ve světě za 11 dní, celkově je infikovaných už přes 45 milionů. Kvůli nepříznivým statistikám vlády zpřísňují dosavadní opatření nebo prodlužují vyhlášené nouzové stavy. Navzdory tomu se ekonomika Evropské unie i eurozóny ve třetím čtvrtletí částečně vzpamatovala z jarního propadu a vzrostla nejrychleji od roku 1995, a to o více než 12 procent.

- Epicentrum pandemie se nyní podle Světové zdravotnické organizace nachází v Evropě, kde jednotlivé státy až na nemnohé výjimky sledují exponenciální křivky růstu množství infikovaných. Rekordní denní bilanci nových případů v pátek ohlásily například Belgie (23 921), Británie (24 405), Itálie (31 084), Německo (18 681), Nizozemsko (11 119), Polsko (21 629), Rakousko (5627), Rusko (18 283), Slovensko (3363), Španělsko (25 595) či Ukrajina (8312). V Česku ve čtvrtek přibylo přes 13 000 nakažených.

- Státy Evropské unie chtějí rychlou reformu Světové zdravotnické organizace (WHO), která má podle nich získat větší pravomoci pro boj s covidem-19 a příštími pandemiemi. Shodli se na tom ministři zdravotnictví unijních zemí, kteří jednali o dalším společném postupu proti koronaviru.

- Nejvíce postiženou zemí světa zůstávají co do počtu nakažených Spojené státy americké. Země, která má téměř 330 milionů obyvatel, zaznamenala už více než 8,9 milionu nakažených. Následuje Indie s osmi miliony potvrzených případů a Brazílie s téměř 5,5 miliony.

Dění ve světě jsme sledovali i včera:

  • Mexiko a Peru uzavřelo kvůli koronaviru na Den mrtvých hřbitovy

    Mexiko a Peru se podle Reuters rozhodly kvůli šíření koronaviru uzavřít hřbitovy ve dnech 1. a 2. listopadu, kdy se v těchto zemích tradičně slaví Den mrtvých a miliony lidí obvykle chodí strávit den se svými zesnulými příbuznými.

    Obyvatelé Mexika proto vyrazili na hřbitovy dříve. Úřady ale omezily vstup na hřbitov jen na tři členy každé rodiny a nápisy na hřbitovních branách varovaly: „Pozor, vstupujete do oblasti s vysokým rizikem nákazy.“

  • I ve Španělsku se epidemie koronaviru zhoršuje

    Setrvalé zrychlování epidemie zažívá také 47milionové Španělsko, kde za poslední den do statistik přibylo 25 595 nových případů. O den dříve bylo nakažených o dvě tisícovky méně. Úmrtí pacientů s nemocí covid-19 ohlásili zdravotníci za uplynulých 24 hodin 239, což je o něco méně než úterní bilance 267 obětí, která byla nejvyšší v podzimní vlně pandemie.

    Celkem se ve Španělsku nakazilo 1,19 milionu lidí, 35 878 z nich zemřelo.

  • Británie má 24 405 infekcí, virus se šíří rychleji, než se čekalo

    Británie dnes oznámila téměř 24 500 nových případů koronaviru, o den dříve přibylo okolo 23 000 infikovaných. S odvoláním na data britské vlády o tom informovala agentura Reuters. V Anglii se koronavirus šíří rychleji, než v nejhorším scénáři odhadovala vládní zdravotnická komise SAGE, píše zpravodajský server BBC.

    Země s 66 miliony obyvatel dnes rovněž ohlásila dalších 274 úmrtí lidí, kteří měli v předchozích 28 dnech pozitivní test. S covidem-19 v Británii celkem zemřelo 46 229 lidí, což je nejvíce ze všech evropských zemí. Od propuknutí nákazy se zde koronavirus potvrdil u bezmála 990 000 osob.

  • Jeden z kožních symptomů covidu trvá i půl roku, zjistila studie

    Mezi běžné projevy nákazy koronavirem patří suchý kašel, horečka a zadýchávání. Od propuknutí pandemie covidu-19 je znám také další symptom v podobě zarudnutí až fialového zbarvení prstů na nohou, v některých případech provázeného otoky, kterému lékaři začali přezdívat „covidové prsty“. Nyní vědci zjistili, že tato kožní reakce připomínající omrzliny může přetrvávat i šest měsíců po nákaze, napsal zpravodajský server news.com.au.

  • V Itálii bilance nakažených skokově vzrostla na více než 31 tisíc

    V Itálii skokově narostla denní bilance nakažených koronavirem na více než 31 000. Je to nejvíc od začátku epidemie a o 4000 více než ve čtvrtek, vyplývá z dat zveřejněných Ministerstvem zdravotnictví. Rekordní počet nakažených za uplynulý den zaznamenalo i Portugalsko, kde přibylo přes 4600 případů. Země ode dneška zavedla na pět dní přísné omezení pohybu.

  • Nizozemsko se potýká s nárůstem infekcí

    V Nizozemsku počet infekcí nově vzrostl o 11 119, čímž byl překonán dosud nejvyšší denní přírůstek 10 343 nakažených z tohoto pondělí.

    Za vysokou bilanci však částečně mohou se zpožděním nahlášená data i vyšší počet provedených testů. Oznámila to s odvoláním na Národní institut veřejného zdraví (RIVM) nizozemská média. Procento pozitivních vzorků i po zvýšení kapacity testování podle mluvčího RIVM zůstává stejné.

  • V Polsku se uzavřou hřbitovy

    Polský premiér Mateusz Morawiecki na tiskové konferenci řekl, že od soboty do pondělí zůstanou zavřené všechny hřbitovy, uvedla agentura PAP.

    Odborníci už dříve varovali, že svátek Všech svatých, kdy se na hřbitovech setkávají zástupy lidí a který je v Polsku příležitostí k rodinným návštěvám, bude z epidemického hlediska velice rizikový. Na cesty se totiž během Dušiček vydávají zejména starší lidé, kteří jsou k nákaze náchylnější. „Tradice nejsou tak důležité jako váš život,“ řekl premiér.

  • Země EU chtějí rychlé posílení pravomocí WHO

    Státy Evropské unie chtějí rychlou reformu Světové zdravotnické organizace (WHO), která má podle nich získat větší pravomoci pro boj s covidem-19 a příštími pandemiemi. Shodli se na tom ministři zdravotnictví unijních zemí, kteří jednali o dalším společném postupu proti koronaviru.

    Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn prohlásil, že společná distribuce vakcín začne až po úplném završení závěrečné fáze testů. Evropská komise očekává, že to bude začátkem jara.

  • Na Blízkém východě se covid-19 prokázal u tří milionů lidí

    Od začátku pandemie se na Blízkém východě prokázala nákaza koronavirem už u více než tří milionů lidí. S odvoláním na své propočty to napsala agentura AP. Skutečný počet nakažených přitom podle ní může být ještě výrazně vyšší než oficiální údaje.

    Doposud s onemocněním covid-19 podle AP v zemích Blízkého východu zemřelo 75 tisíc lidí a zhruba 2,5 milionu lidí se z nákazy zotavilo. Součet se odvíjí od oficiálních údajů hlášených v jednotlivých zemích.

  • Kanárské ostrovy budou po turistech požadovat negativní test

    Vláda španělského regionu Kanárských ostrovů v pátek schválila opatření, dle kterého se turisté budou muset prokázat při příjezdu na souostroví negativním testem na koronavirus. Nová povinnost bude platit od začátku listopadu pro španělské i zahraniční turisty. Opatření má za cíl zabránit zavlečení nákazy na ostrovy během zimní turistické sezóny, píše agentura Reuters.

    Novou povinnost budou kontrolovat hotely a jiná ubytovací zařízení při zahájení pobytu turistů. Test nesmí být starší 72 hodin a výjimku z testování budou mít děti do 12 let.

  • Ve Slovinsku prodlouží karanténní opatření

    Slovinská vláda o týden prodloužila karanténní opatření, která přijala ve snaze zastavit šíření epidemie nemoci covid-19. Stalo se tak poté, co úřady oznámily rekordní přírůstek zemřelých po nákaze koronavirem za jediný den. Počet nakažených za poslední den jen těsně zaostal za dosavadním maximem v sousedním Chorvatsku, kde stejně jako v dalších balkánských zemích začíná docházet kapacita nemocnic. Země se dvěma miliony obyvatel v posledních 24 hodinách zaznamenala 1 798 nakažených a 23 úmrtí s covidem-19, což je nejvíce od začátku epidemie.

    Ve čtyřmilionovém Chorvatsku za poslední den přibylo 2 272 případů nákazy koronavirem. Bilance tak téměř vyrovnala dosavadní maximum ze čtvrtka, kdy úřady zaznamenaly 2 276 nově infikovaných. Dvacet lidí tam v posledních 24 hodinách s covidem-19 zemřelo.

  • Greta Thunbergová povede kampaň online

    Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová v pátek oznámila, že se rozhodla pozastavit své pravidelné protesty před švédským parlamentem a klimatickou kampaň povede znovu online. Důvodem je rostoucí počet případů nákazy koronavirem ve Švédsku.

    Ve středu Švédsko, které je podobně lidnaté jako Česko, zaznamenalo 2 820 nových infekcí, což je vůbec nejvíc od začátku pandemie. „Situace se zhoršuje, takže se vracím ke #ClimateStrikeOnline,“ sdělila Thunbergová na Twitteru, kde má asi čtyři miliony sledujících.

  • Francouzské ulice zejí prázdnotou

    Páteční výjevy v Paříži připomínají běžné víkendové ráno – slabý provoz a na chodnících jen hrstka lidí. Je ale pátek. Normálně rušný pracovní den se stal prvním dnem celoplošných karanténních opatření, která francouzská vláda přijala na čtyři týdny ve snaze zastavit šíření epidemie covidu-19, napsala agentura AP.

    Pařížané mají od pátku spolu se zbytkem obyvatel 67milionové Francie omezen pohyb, již podruhé za posledních sedm měsíců. Prezidentský dekret schválený parlamentem jim nařizuje, aby zůstávali doma a nepřijímali žádné návštěvy. V opačném případě jim hrozí vysoké pokuty, či dokonce trestní stíhání. Ven mohou pouze na hodinovou procházku či cvičení, k lékaři nebo na nákup základních potřeb.

  • Plošné očkování na Slovensku není připraveno

    Celostátní testování Slováků na koronavirus, které vláda naplánovala na nadcházející víkend, není podle prezidentky Zuzany Čaputové zejména kvůli chybějícímu zdravotnickému personálu řádně připraveno. Hlava státu v prohlášení zároveň vybídla k přehodnocení podmínek zákazu vycházení. Podle dřívějšího rozhodnutí vlády se výrazné omezení volného pohybu nebude příští týden vztahovat na obyvatele, kteří budou mít negativní výsledek testu na koronavirus. Premiér Igor Matovič vyjádřil naději, že se do akce ještě přihlásí další zdravotníci.

  • Ekonomika EU i eurozóny vzrostla nejrychleji za posledních 25 let

    Ekonomika Evropské unie se ve třetím čtvrtletí částečně zotavila z koronavirového propadu, hrubý domácí produkt (HDP) se ve srovnání s předchozím čtvrtletím zvýšil o 12,1 procenta. V prvním rychlém odhadu to v pátek oznámil evropský statistický úřad Eurostat. Podobně v zemích eurozóny ekonomika vzrostla o 12,7 procenta. Je to nejvýraznější vzestup od roku 1995, kdy se tento údaj začal sledovat.

    Ve druhém čtvrtletí se ekonomika EU propadla kvůli koronaviru o 11,4 procenta. V eurozóně se HDP snížil o 11,8 procenta.

  • Polsko rovněž zaznamenalo rekordní nárůst případů

    Polsko v pátek oznámilo další rekordní přírůstek 21 629 nových případů nákazy koronavirem a 202 úmrtí za uplynulý den. O den dříve ministerstvo zdravotnictví hlásilo 20 156 nově nakažených a 301 úmrtí, což v případě obou údajů představovalo rekordní čísla.

    V zemi přibližně s 38 miliony obyvatel se od začátku pandemie nakazilo 340 834 lidí, z nichž 5 351 nákaze podlehlo. Jak již dříve upozornila agentura Reuters, během necelého měsíce se počet potvrzených případů nákazy více než ztrojnásobil.

    I přes zhoršující se pandemii v zemi se mají v pátek ve Varšavě uskutečnit další protesty proti prakticky úplnému zákazu interrupcí.

    Podívejte se, jak to v hlavním městě vypadalo ve středu večer:

  • Také Slovensko hlásí rekordní přírůstek nakažených

    Laboratoře v pětimilionovém Slovensku ve čtvrtek odhalily rekordních 3 363 nově nakažených koronavirem při vůbec nejvyšším počtu přes 16 500 provedených testů. Dosavadní denní maximum ze soboty minulého týdne bylo 3 042 potvrzených případů infekce. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnilo slovenské národní centrum zdravotnických informací.

    O nadcházejícím víkendu se na Slovensku uskuteční celostátní testování obyvatel na koronavirus, od kterého si vláda slibuje odhalení ohnisek nákazy a následné zpomalení růstu počtu infikovaných.

    Na onemocnění covid-19 zemřelo v zemi pod Tatrami dalších 12 lidí, celkový počet obětí pandemie tak stoupl na 212. Slovensko do statistik zahrnuje úmrtí na plicní formu covidu-19, což je určováno pitvou.

  • Výrazně vzrostla i francouzská ekonomika, výhled je však slabší

    Francouzská ekonomika ve třetím čtvrtletí rekordně vzrostla, proti předchozím třem měsícům vykázala vzestup o 18,2 procenta. V předběžné zprávě o tom v pátek informoval francouzský statistický úřad (INSEE). V předchozím čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) v reakci na dopady šíření nového typu koronaviru a zavedení plošné karantény naopak o 13,7 procenta snížil.

    Ekonomové i francouzský statistický úřad připomínají, že ekonomika i po rekordním růstu zůstává pod úrovní, kde byla před koronavirovou krizí. Meziročně ve třetím čtvrtletí klesla o 4,3 procenta.

  • Německá ekonomika prudce vzrostla

    Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 8,2 procenta. Ve své předběžné zprávě to v pátek oznámil německý statistický úřad. Vláda navíc mírně zlepšila výhled na letošní rok – zatímco dosud kvůli dopadům koronavirové krize počítala s propadem o 5,8 procenta, nyní čeká pokles o 5,5 procenta.

    Růst hrubého domácího produktu (HDP) za třetí čtvrtletí překonal odhady analytiků. Ti čekali vzestup zhruba o 7,3 procenta.

  • Rusko i Ukrajina také hlásí rekordní přírůstky nákazy

    Rusko v pátek oznámilo rekordní přírůstek 18 283 nových případů nákazy koronavirem a 355 úmrtí během uplynulých 24 hodin. Je to poprvé, co počet nových případů za den přesáhl 18 000, uvedl list Kommersant a připomněl, že o den dříve to bylo 17 717 nových případů a 366 úmrtí, tedy nejvíce úmrtí za den od začátku pandemie. Rekordní přírůstky nových případů nákazy i úmrtí oznámila i Ukrajina.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy