Hlavní obsah

Papež odmítl přijmout rezignaci kardinála Barbarina odsouzeného v kauze zneužívání dětí

Barbarin čelí obvinění, že úřadům nenahlásil informace o zneužívání chlapců knězem Bernardem Preynatem.Video: Klára Mališová, AP, Reuters

 

Reklama

Papež František v úterý odmítl přijmout rezignaci francouzského kardinála Philippa Barbarina, kterého soud v Lyonu na počátku měsíce shledal vinným z toho, že zatajoval sexuální zneužívání nezletilých jiným duchovním.

Článek

Osmašedesátiletý Philippe Barbarin, nejvýše postavený francouzský duchovní, se zapletl do skandálu sexuálního zneužívání uvnitř francouzské katolické církve. Úřadům podle soudu mezi červencem roku 2014 a červnem 2015 nenahlásil informace o zneužívání chlapců knězem Bernardem Preynatem v 80. a 90. letech minulého století. Preynat už dříve uvedl, že ho Barbarin a další církevní činitelé roky kryli. Ke zneužívání se přiznal a bude souzen později.

„V pondělí ráno jsem odevzdal své pověření do rukou Svatého otce. Ten s poukazem na presumpci neviny mou demisi přijmout nechtěl,“ oznámil Barbarin, který tím pádem zůstává lyonským arcibiskupem. Papež mu místo toho navrhl, ať udělá to, co pro lyonskou arcidiecézi považuje za nejlepší. Barbarin se tedy rozhodl na čas se stáhnout, ve výkonu povinností jej zastoupí generální vikář Yves Baumgarten.

Soud francouzskému kardinálovi uložil podmíněný trest vězení v délce šesti měsíců. Barbarin po vynesení rozsudku avizoval svou rezignaci a obětem zneužívání vzkázal, že s nimi soucítí.

Verdikt, proti němuž se Barbarinovi právníci hodlají odvolat, je podle agentury AP překvapivý, všeobecně se očekával zprošťující rozsudek. Jde o největší proces ve Francii týkající se sexuálního skandálu v katolické církvi. „Nevím, čím jsem se měl provinit,“ uvedl kardinál při zahájení procesu letos v lednu.

Představitel sdružení obětí sexuálního zneužívání La Parole Libérée verdikt naopak uvítal jako „velké vítězství“. Rozsudek je podle něj znamením, že oběti sexuálního zneužívání budou vyslyšeny.

Katolická církev po celém světě čelí množství skandálů kolem sexuálního zneužívání. Naposledy v Austrálii se porota místního soudu shodla na tom, že australský kardinál George Pell, dříve označovaný jako třetí nejvyšší muž Vatikánu, zneužil dva chlapce. Pellovi, který veškerá obvinění popírá, hrozí až 50 let vězení.

Ve Vatikánu se koncem února konal summit věnovaný ochraně nezletilých. Obhájci obětí sexuálního zneužívání ale po jeho skončení uvedli, že je výsledky čtyřdenní schůzky zklamaly. Papež František podle nich jen zopakoval staré sliby, aniž by nabídl jakákoliv konkrétní opatření.

Reklama

Doporučované