Hlavní obsah

Papež označil očkování za „akt lásky“. Ve Vatikánu už funguje covid pas

Foto: Profimedia.cz

Papež František během každotýdenní audience ve Vatikánu v srpnu 2021.

Reklama

Papež František vyzval lidi, aby se nechali očkovat proti covidu-19. Na zveřejněném videu označil vakcinaci za jakýsi „akt lásky“. Ve Vatikánu, kde hlava římskokatolické církve sídlí, mezitím začal fungovat místní covid pas.

Článek

Papež se objevil na videu, za kterým stojí Vatikán a americká nezisková organizace Ad Council, která již v několika videích propagovala očkování proti covidu-19. Papež ocenil práci vědců při výrobě bezpečných a účinných vakcín.

„Díky Bohu a práci mnoha lidí nyní máme vakcíny, které nás chrání před covidem-19,“ říká hlava římskokatolické církve na videu. „Vakcíny přinášejí naději na ukončení pandemie, ale pouze pokud jsou k dispozici všem a pokud také vzájemně spolupracujeme,“ dodal papež.

Papež František také uvedl, že očkování vakcínami schválenými příslušnými úřady je jakýmsi „aktem lásky“.

„Očkování je jednoduchý, ale hluboký projev podpory společného dobra a péče o sebe navzájem, zvláště o ty nejzranitelnější,“ říká pontifex. Spolu s papežem jsou na videu i další duchovní ze Spojených států a Střední a Jižní Ameriky.

Hlava římskokatolické církve už důležitost očkování proti covidu-19 zdůrazňovala dříve. Letos na jaře papež František vyzval světové mocnosti, aby distribuce vakcín byla rovnoměrná, zejména do chudých zemí.

Proti papeži se však v otázce očkování staví někteří z představitelů tradicionalistického křídla římskokatolické církve. Téma očkování už za své přijal také papežův velký kritik, americký kardinál Raymond Leo Burke. Odpůrce mimo jiné sociálního distancování minulý týden na svém twitterovém účtu oznámil, že měl „nedávno“ pozitivní test na nákazu koronavirem.

V sobotu se na kardinálově Twitteru objevila informace, že se jeho zdravotní stav zhoršil a byl převezen do nemocnice. Později kardinálův úřad uvedl, že je Burke připojený na plicní ventilátor a jeho stav je vážný, ale stabilizovaný. Podle deníku The Guardian není jasné, jestli je Burke, který trvale žije v Římě, očkovaný. Podle amerických médií se kardinál pravděpodobně nakazil během své návštěvy Wisconsinu.

Burke je dlouhodobým kritikem postupu světových vlád během pandemie. Loni v prosinci se pak připojil k tehdejšímu americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, když označil covid-19 za „wuchanský virus“. Na jaře se pak kardinál postavil i proti očkovací kampani.

„Musí být jasné, že samotné očkování nelze totalitním způsobem vnucovat občanům,“ nechal se tehdy slyšet Burke.

Podle kardinála byl také koronavirus „některými silami, nepřátelskými vůči rodinám a svobodě národů, zneužit k prosazování jejich zlé agendy“. Za nejúčinnější zbraň proti covidu-19 pak Burke označil „náš vztah s Kristem prostřednictvím modlitby a pokání“.

Vatikán mezitím prostřednictvím serveru Vatican News informoval, že od úterý funguje na území městského státu vlastní covid pas. Nově se jím musí prokazovat všichni zaměstnanci Vatikánu při vstupu do vatikánské jídelny.

„Nové pravidlo se vztahuje na všechny zaměstnance včetně vatikánských bezpečnostních složek. Namísto pasu bude případně akceptováno lékařské potvrzení o nemožnosti očkování,“ uvádí se v prohlášení.

Svůj covid pas má papež František podle serveru již několik dní. Doklad, tedy potvrzení o očkování, prodělání nemoci nebo negativním testu, je v Itálii potřeba ke vstupu do vnitřních veřejných prostor a někdy i k účasti na venkovních kulturních nebo sportovních akcích. Výjimka platí pro náboženské události, jako jsou například bohoslužby.

Reklama

Doporučované