Hlavní obsah

Papež při návštěvě Bangladéše poprvé použil výraz Rohingové. Tomu se dosud v Asii na žádost barmských katolíků vyhýbal

Papež František v Bangladéši použil slovo RohingovéVideo: AP

 

Reklama

V Barmě, kterou František navštívil v předchozích dnech, ani jednou veřejně nevyslovil název Rohingové. Ten je tamní buddhistickou většinou zapovězen. Papeže kvůli tomu kritizovali lidskoprávní aktivisté i samotní příslušníci etnika.

Článek

Papež František v pátek poprvé od začátku své cesty po Asii použil výraz Rohingové, který buddhistická většina v Barmě odmítá. Stalo se tak v bangladéšské metropoli Dháce při setkání se skupinou muslimských rohingských uprchlíků, kteří do Bangladéše utekli před násilím ze sousední Barmy. Požádal je o odpuštění za „lhostejnost světa” k útrapám, které prožili.

Papež se s Rohingy sešel na mezináboženském setkání v arcibiskupské rezidenci v Dháce. Podle agentury AP na schůzku přijelo 16 Rohingů - 12 mužů, dvě ženy a dvě dívky. Do Dháky byli dopraveni z bangladéšského města Cox's Bazar, v jehož oblasti se nachází většina uprchlických táborů.

Papež si s každým z Rohingů potřásl rukou a za asistence tlumočníka pozorně vyslechl jeho příběh. Jedné z dívek požehnal. Do Bangladéše od konce srpna uprchlo ze severobarmského Arakanského státu více než 620 tisíc příslušníků menšinového etnika Rohingů. „Jsem při vás, ta situace je velmi těžká,” řekl Rohingům papež.

V bangladéšské metropoli Dháce papež František v pátek vysvětil 16 kněží. Mše v místním parku se zúčastnilo více než 100 tisíc katolických věřících, informovala agentura Reuters.

V Barmě, kterou František navštívil v předchozích dnech, vyzval papež k respektování práv všech etnik a k náboženskému dialogu. Ani jednou za svůj čtyřdenní pobyt ale veřejně nevyslovil název Rohingové, který je zapovězen buddhistickou většinou v zemi. Za to ho kritizovaly organizace na ochranu lidských práv i sami příslušníci tohoto utlačovaného etnika.

O to, aby na veřejnosti nepoužíval termín Rohingové, papeže předem požádali barmští katoličtí duchovní. Měli obavy, že by papežovo poukazování na Rohingy mohlo vyvolat odvetu vůči křesťanské menšině ze strany barmské armády.

Barma Rohingy neuznává jako etnikum, dlouhodobě je pronásleduje a upírá jim občanství a základní lidská práva. Barmská armáda zahájila proti Rohingům rozsáhlou operaci po útocích povstalců na bezpečnostní stanoviště z 25. srpna. Podle organizací pro lidská práva se barmští vojáci během svého tažení v Arakanském státě dopouštěli zabíjení, mučení, znásilňování a vypalovali celé rohingské vesnice. OSN a USA tuto kampaň označily za etnickou čistku.

Reklama

Doporučované