Hlavní obsah

Papež přiletěl do Chile, chce podpořit katolickou víru a domorodce

Papež přiletěl do Chile, na jeho bezpečnost dohlíží 18 000 policistůVideo: AP

 

Reklama

Papež František dorazil do chilské metropole. Hlava katolické církve v úterý zahájí oficiální program své návštěvy Chile, kam přijel poprvé během svého pontifikátu.

Článek

Na papežovu bezpečnost bude dohlížet na 18 000 policistů. Tato sedmnáctimilionová jihoamerická země hostila naposledy hlavu katolické církve v roce 1987, kdy jí byl papež Jan Pavel II. Od té doby tu klesl počet věřících asi o deset procent.

S prezidentkou Bacheletovou se papež v úterý oficiálně setká v prezidentském paláci. Bacheletová je nevěřící a proslula jako reformátorka. Mezi její kroky patří uzákonění registrovaného partnerství homosexuálů a povolení interrupcí alespoň ve výjimečných případech.

Nejsledovanějším bodem úterního papežova programu bude mše v O´Higginsově parku. Na rozloze asi 770 000 metrů čtverečních se tam očekává půl milionu věřících.

Odpoledne místního času krátce navštíví jedenaosmdesátiletý papež ženskou věznici a večer se v místní katedrále setká s biskupy, kněžími a seminaristy. Posledním bodem papežova úterního programu je soukromé setkání s jezuity. Jako novic tohoto řádu František v Santiagu před šedesáti lety studoval, tehdy ještě jako Jorge Bergoglio.

V dalších dnech pobytu v Chile se papež chystá do města Temuco, kde se setká s místními domorodými obyvateli Araukánci. Ve čtvrtek zakončí návštěvu Chile na severu země ve městě Iquique, kde se má setkat i se dvěma z obětí Pinochetovy diktatury, která proběhla mezi lety 1973-2000. Poté odletí do Peru, kde bude do neděle.

Během papežovy návštěvy se očekávají i demonstrace, které už ohlásili mimo jiné feministky, homosexuálové či původní obyvatelé. Araukánci chtějí upozornit na boj s vládou o území, jež si nárokují po dávných předcích.

Reklama

Související témata:

Doporučované