Hlavní obsah

Papež se zastal biskupa, který prý věděl o zneužívání nezletilých. V Chile tak vyvolal pobouření

Papež František se při své návštěvě v Chile zastal biskupa Juana BarroseVideo: AP

 

Reklama

Dokud k těmto obviněním neuvidím důkaz, jde o pomluvy, řekl papež František ve čtvrtek na závěr návštěvy Chile. Zastal se tak biskupa Juana Barrose, který údajně věděl o sexuálním zneužívání nezletilých kněžími a nezasáhl. Místní obyvatele i oběti zneužívání tak pobouřil.

Článek

Papež František se při své návštěvě v Chile zastal biskupa Juana Barrose. Ten je podezřelý z toho, že kryl zneužívání nezletilých kněžími. Papež řekl, že dokud neuvidí důkaz, jde pouze o pomluvy. Výrok hlavy katolické církve tak pobouřil oběti zneužívání i obyvatele Chile, uvedla agentura AP.

„V den, kdy mi přinesou proti Barrosovi důkaz, promluvím,“ řekl papež novinářům. „Není proti němu ani zrnko důkazu. Všechno jsou pomluvy. Je to jasné?“ dodal na závěr své návštěvy před odletem do Peru.

Biskup Barros dlouhá léta blízce spolupracoval s knězem Fernandem Karadimou. Toho Vatikán v roce 2011 uznal vinným ze sexuálního a psychického zneužívání mladistvých. Některé z Karadimových obětí požadují Barrosovo odvolání. Uvádí, že biskup Karadimovo chování viděl a nezasáhl. Barros ale obvinění odmítá.

Papežova návštěva v Chile měla uklidnit a zlepšit situaci v zemi. Sexuální skandály totiž podkopaly důvěryhodnost církve. Františkův výrok ale spíše přispívá k opaku. Politolog Germán Silva z univerzity v Santiagu de Chile jeho tvrzení označil za „obrovskou chybu”.

Papež František ale Barrose s odkazem na nedostatek důkazů hájil už dříve. Sám ho také v roce 2015 jmenoval biskupem jihochilského Osorna. Mnozí kněží a věřící v oblasti tak Barrose neuznávají. Papež řekl, že za tím stojí kampaň levice.

Karadimovy oběti si už v roce 2002 stěžovaly církevním činitelům. V tu dobu jim ale církev neuvěřila. Až poté, co se obvinění dostala na veřejnost, Vatikán začal případ vyšetřovat. Došlo k tomu ale až v roce 2010, kdy následně zakázal Karadimovi církevní činnost.

Reklama

Související témata:
Pobouření

Doporučované