Hlavní obsah

Papež sloužil mši v kolébce islámu pod širým nebem a za nevídané účasti, poslouchalo ho 170 tisíc lidí

Papež ve Spojených arabských emirátech promluvil k desítkám tisíc posluchačů včetně tísícovek muslimů.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Papež František promluvil během své návštěvy ve Spojených arabských emirátech pod širým nebem a vyslechl ho výjimečný počet lidí. Mši vysílala živě místní televize ze stadionu v Abú Zabí. František je první hlavou katolické církve, která kdy navštívila kolébku islámu na Arabském poloostrově.

Článek

Papež František v úterý na závěr své třídenní návštěvy Spojených arabských emirátů odsloužil mši pod širým nebem v Abú Zabí a podle odhadu organizátorů se jí účastnilo na 170 tisíc lidí, včetně několika tisíc muslimů. Informovala o tom agentura AFP s tím, že tak velké veřejné shromáždění je v emirátech nevídané.

Papež František dorazil do Spojených arabských emirátů v neděli a stal se tak první hlavou římskokatolické církve, která navštívila Arabský poloostrov, považovaný za kolébku islámu.

Mši ze stadionu v Abú Zabí vysílala místní televize v přímém přenosu. Na 50 tisíc lidí se jí účastnilo přímo na stadionu, dalších více než 100 tisíc lidí ji sledovalo za branami stadionu na velkoplošné obrazovce.

Při mši zazněla řada jazyků, kromě angličtiny, arabštiny a italštiny to byla také francouzština, korejština či tagalština, kterou se hovoří na Filipínách. Právě lidé z Filipín a Indie tvoří velkou část z téměř milionu katolíků, kteří žijí a pracují ve Spojených arabských emirátech.

„Zcela jistě pro vás není jednoduché žít daleko od domova, chybí vám přízeň vašich milovaných a možná i cítíte nejistotu ohledně budoucnosti. Ale Bůh je věrný a svůj lid neopouští,“ povzbudil papež místní katolíky při mši.

Na rozdíl od jiných islámských států regionu mohou v SAE křesťané svou víru volně praktikovat. I v této devítimilionové zemi je ale nelegální snažit se získávat nové věřící k jinému náboženství než k islámu či vzdát se islámu a přejít na jinou víru, což se trestá i smrtí.

Papež přijel do SAE na pozvání korunního prince emirátu Abú Zabí. Vatikán a mešita al-Azhar, považovaná za sídlo hlavy sunnitského islámu, podepsaly za papežovy návštěvy dokument o společném boji proti extremismu.

Hlava al-Azharu šajch Ahmad Tajib vyzval muslimy žijící na Blízkém východě, aby přijali místní komunity křesťanů. Tajib řekl, že se s papežem shodli na tom, že všechna náboženská vyznání musejí být ušetřena násilí páchaného ve jménu náboženství. „Shodli jsme se, že všechna vyznání musejí být osvobozena od ozbrojených skupin, které šíří teror, a to bez ohledu na vyznání, doktrínu a ideologii (těchto skupin). Jsou to zločinci, krvaví vrazi a násilníci,“ řekl vůdce sunnitů.

Reklama

Doporučované