Hlavní obsah

Papež v Palermu uctil památku zavražděného kněze. „Přestaňte myslet na peníze," vyzval mafiány

Papež František v Palermu.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Papež František v sobotu v Palermu důrazně odsoudil zločineckou mafii. Nejvyšší představitel římskokatolické církve navštívil správní středisko Sicílie s cílem uctít památku kněze Giuseppeho Puglisiho, kterého před 25 lety mafie zavraždila.

Článek

„Není možné věřit v Boha a být mafiánem. Kdo je mafián, nežije jako křesťan, neboť svým životem hanobí boží lásku," pronesl podle agentury AFP papež na shromáždění pod širým nebem v přístavní čtvrti Palerma, kde jeho kázání pozorně poslouchal velký zástup lidí.

„Jestliže mafiánská litanie je ‚nevíš, kdo jsem já', pak křesťanova zní ‚potřebuji tě'. Jestliže mafián hrozí ‚zaplatíš mi', pak křesťan se modlí ‚Pane, pomoz mi mít rád'. Proto mafiánům říkám, změňte se. Přestaňte myslet sami na sebe a na svoje peníze, obraťte se," řekl František.

Kněz Puglisi byl zavražděn 15. září 1993, v den svých 56. narozenin, během krvavé ofenzivy mafie proti státu a proti všem, kdo ohrožoval její existenci. Rok před Puglisim se oběťmi tohoto účtování s nepohodlnými lidmi v Palermu stali i neohrožení bojovníci s mafií soudci Giovanni Falcone a Paolo Borsellino.

Reklama

Doporučované