Hlavní obsah

Papež v poselství Městu a světu opět vyzval k mírovému řešení izraelsko-palestinského konfliktu

Papež se ve svátečních poselstvích zastal uprchlíků a vybídl k mírovému řešení izraelsko-palestinského konfliktuVideo: AP

 

Reklama

Papež František dnes v tradičním poselství vyzval k obnově dialogu, který by ukončil izraelsko-palestinský konflikt a vyústil v mírové soužití dvou států.

Článek

K mírovému řešení konfliktu mezi Izraelem a Palestinou vyzval v poselství Městu a světu papež František. Reagoval tak na nepokoje, které vypukly poté, co americký prezident Donald Trump uznal Jeruzalém hlavním městem Izraele.

„Modleme se, aby převážila vůle obnovit dialog a aby konečně bylo prostřednictvím dialogu dosaženo řešení, které by umožnilo mírové soužití dvou států ve vzájemně dohodnutých a mezinárodně uznaných hranicích,” řekl papež k situaci na Blízkém východě.

Stejně jako loni pamatoval papež na lidi ze zemí zasažených vleklými konflikty. Připomněl například utrpení dětí v důsledku násilností v Sýrii, Iráku, Jemenu a v řadě afrických zemí či na Ukrajině.

Z těžce zkoušených afrických zemí jmenoval například Jižní Súdán, Somálsko či Středoafrickou republiku.

Vyzval také k modlitbám, „aby byly překonány rozpory na Korejském poloostrově a aby tam byla v zájmu celého světa obnovena důvěra mezi znepřátelenými stranami”.

Zmínil také Barmu, odkud v posledních měsících uprchly před násilím statisíce muslimských Rohingů do sousedního Bangladéše.

Na Štědrý den při vánoční mši se papež zastal uprchlíků a připomněl, že rodiče Ježíše Nazaretského byli také uprchlíci.

Reklama

Doporučované