Hlavní obsah

Papírová brčka nejsou příliš ekologická, zkuste ta ze slámy, říká David Macháček

Víkendový rozhovor s Davidem Macháčkem.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Alternativ k plastovým brčkům do nápojů je celá řada. David Macháček se při volbě té své držel základní analogie: slámka – sláma.

Článek

Nebyl spokojený s plastovými brčky, tak si David Macháček začal vyrábět vlastní ekologicky přijatelnější brčka ze slámy. „V kavárně jsem jednou nedostal brčko s tím, že majitelé té kavárny byli proti plastům, ale neměli žádnou vhodnou alternativu,” říká David Macháček, který následně založil startupovou společnost We-Straw.

Brčka ze slámy se ale nevyrábí. „Slovo vyrábět je v tomhle případě nepřesné. My pouze přepracováváme slámu, která by se stejně jinak nevyužila, nic nevyrábíme,” uvádí ve Víkendovém rozhovoru pro Televizi Seznam. A protože slámy je na světě mnoho a její využívání k přepracovávání nikomu neškodí, jsou brčka ze slámy naprosto ekologická a šetrná k přírodě.

Variant pro plastová brčka, od kterých se odklání stále více restaurací, kaváren i nadnárodních řetězců, je ale mnoho. Papír, škrob, kov nebo i těstovina. Ze všech těchto materiálů se dnes vyrábí brčka do nápojů. „Každá ta varianta má něco do sebe, za mě je ale papírové brčko nejhorší z nich. Kvůli papíru se musejí kácet lesy a brčko se z papíru teprve vyrábí, lepí se lepidlem a na závěr se vám drolí v ústech,” popisuje David Macháček svou zkušenost s papírovými brčky.

Evropská komise nedávno přišla se směrnicí, která bude členským státům zakazovat používání jednorázových plastů, což se týká i brček. Slámová brčka dnes dostanete s nápojem ve stovce restaurací a kaváren po Česku, kvůli nařízení EU se toto číslo ale bude ještě zvedat.

Na celý rozhovor s Davidem Macháčkem se podívejte nahoře ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované