Hlavní obsah

Papoušek chytil zloděje a uletěl. Nejdražším ptákem světa zůstává holub

Za chycení zloděje si papoušek vysloužil odměnu. Na nejdražší ptáky světa je ale stále krátký.Video: Jan Marek

 

Reklama

Usvědčený kriminálník chtěl v jedné noci znepříjemnit život hned třem domácnostem. Nepočítal ale s bdělým papouškem, jehož cena se rázem vyšvihla přes sto tisíc korun. Nejdražším ptákům světa však nesahá ani po pařáty.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Jake Fletcher vyloupil loni v červnu ve městě Monmouth v Jižním Walesu dva domy a chystal se na třetí. Tam ale narazil na nečekaného hrdinu. Šestiletý papoušek Charlie začal na lupiče křičet, vzbudil svoji majitelku a ta zavolala policii, píše server BBC.

Na pamlsky za desítky tisíc nepočkal

Fletchera odsoudili na dva roky a Charlie si vysloužil odměnu za dopadnutí: jednačtyřicetiletá Emma Dazeleyová si má nyní vyzvednout pět tisíc liber, což je v přepočtu asi 150 tisíc korun.

„Chtěla jsem mu koupit nějaké sépiové kosti, ty má nejradši. Za pět tisíc liber jich můžete nakoupit opravdu dost,“ řekla majitelka Charlieho pro waleský deník Argus.

Nyní však Emma namísto kupování pamlsků pátrá po „svém hrdinovi“. Papoušek rodu Amazoňan jí prý před šesti týdny uletěl do divočiny.

Papoušek Charlie.

Nejdražší opeřenci na světě

V té se mezitím naparují daleko cennější ptáci, jako plameňáci, vzácné černé cemanské slepice nebo tukani, jejichž cena se pohybuje od 24 tisíc do 190 tisíc korun. Bronzové a stříbrné místo v žebříčku už ale drží právě papoušci jako ara hyacintový či kakadu arový s hodnotou i do milionu korun.

Zlato mezi nejdražšími opeřenci ale možná leckoho překvapí – drží ho totiž vyšlechtěný závodní holub. Loni v březnu se v Číně vydražil za rekordních 1,4 milionu dolarů, tedy zhruba 33 milionů korun, jak referoval i magazín Business Insider.

Kteří ptáci stojí nejvíc na světě?

Fajnšmekři by si podle webu Money Inc, který list nejcennějších ptáků loni vypracoval, mohli pořídit i tučňáka z Antarktidy. V přepočtu za čtvrt milionu a rok navíc k tomu - ale pokuty a odnětí svobody. Jejich odchytávání a překupování je totiž trestné.

Reklama

Doporučované