Hlavní obsah

Papua-Nová Guinea se po týdnu opět zatřásla. Obětí série zemětřesení může být až 70

Tichomořským státem Papua-Nová Guinea po týdnu otřásla další zemětřesení.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Po ničivém zemětřesení následovaném sesuvy půdy a výpadky proudu zasáhla tichomořský stát Papuu-Novou Guineu série dalších otřesů. Nejsilnější z nich dosáhly podle americké geologické služby USGS síly 6 stupňů Richterovy stupnice. Informace o počtu obětí dosud nebyly oficiálně zveřejněny.

Článek

Tichomořský stát Papuu-Novou Guineu v neděli postihlo zemětřesení o síle 6 stupňů. Doprovázelo ho několik dalších otřesů o síle okolo 5 stupňů. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na americkou geologickou službu USGS.

Stalo se tak týden poté, co Papuu-Novou Guineu zasáhlo zemětřesení o síle 7,5 stupně, které si vyžádalo přes 30 obětí na životech, několik stovek lidí bylo zraněno a statisíce zůstaly bez domova. V zasažené oblasti v důsledku zemětřesení následovaly sesuvy půdy a výpadky proudu. Tichomořský stát vyhlásil minulý týden krizový stav.

Nedělní otřesy půdy měly epicentrum v téže oblasti, odlehlé hornaté provincii, která se nachází asi 600 kilometrů od hlavního města Papuy-Nové Guineje Port Moresby. Podle USGS otřesy vycházely z hloubky 10 kilometrů. Zasažená oblast je nejen odlehlá, ale též těžko dostupná. Podle deníku The Guardian lze do nejhůře postižených míst pomoc dostat jen letecky.

Informace o počtu obětí nedělních zemětřesení dosud nebyly oficiálně zveřejněny. The Guardian cituje místní humanitární pracovníky, kteří tvrdí, že při otřesech zemřelo 67 lidí. „Víme, že zraněno je nejméně 500 lidí, 127 tisíc potřebuje okamžitou pomoc, vodu, léky či jídlo,“ uvedl zástupce Červeného kříže Udaya Regmi.

Reklama

Doporučované