Hlavní obsah

Pár dnů do Vánoc a úředníci si přišli pro miliony. Po roce zakročil soud a stát firmě peníze vracel. Projděte si rozsudek

Majitel stavební firmy z Vidče u Valašského Meziříčí Michal Kramoliš se teď domáhá od státu odškodnění za šikanu, způsobenou finančním úřadem.

Reklama

Nabízíme vám bonusový článek k poslední epizodě investigativního seriálu Zvláštní vyšetřování. Reportéři Sabina Slonková a Jiří Kubík se zabývali tím, kdo spustil likvidaci českých firem pomocí takzvaných zajišťovacích příkazů a kdo za to ponese zodpovědnost.

Článek

Soudní verdikt v případě zajišťovacích příkazů proti firmě Naryner Construction, které se věnoval seriál Zvláštní vyšetřování, vystavil nelichotivou vizitku práce některých berních úředníků.

Soud konstatoval, že k zajištění milionů nebyl jediný důvod. Postup finančního úřadu pro Zlínský kraj přitom stavební firmu ze Vsetínska těsně před Vánocemi 2016 málem zlikvidoval.

„Krajský soud shledal, že nebyly splněny podmínky pro vydání zajišťovacích příkazů, neboť nebyla prokázána existence odůvodněné obavy, že v budoucnu stanovená daň bude v době její vymahatelnosti nedobytná nebo bude její vybrání spojeno se značnými potížemi,” konstatoval Petr Šebek, jeden ze soudců, který měl případ na krajském soudu na starost.

Finanční správa sice proti rozsudku podala kasační stížnost, miliony už ale musela firmě Michala Kramoliše vrátit.

Mluvčí finančního úřadu pro Zlínský kraj Karel Skoumal se k případu odmítl vyjádřit: „S ohledem na zákonnou povinnost zachování mlčenlivosti nemůžeme poskytovat informace.”

V čem Finanční správa podle soudu pochybila?

Projděte si rozsudek, který je už v tuto chvíli pravomocný:

+8

Reklama

Doporučované