Hlavní obsah

Pár si postavil dům na moři. Thajsko mu za to hrozí doživotím i trestem smrti

Páru za ohrožení suverenity státu může hrozit až doživotí či trest smrti.Video: Klára Mališová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Námořní policie pátrá po americkém páru, který si údajně postavil dům na moři v thajských vodách. Námořnictvo dvojici viní z ohrožování suverenity státu, za což jí může hrozit až trest smrti.

Článek

Američan Chad Elwartowski a jeho přítelkyně Supranee Thepdetová si údajně postavili dům na moři. Podle námořnictva se obydlí nachází v thajských vodách 19 kilometrů od pobřeží, a pár tím tak ohrožuje suverenitu státu. Dvojice však tvrdí, že dům stojí zhruba 21 kilometrů od břehu, kde již nespadá pod thajskou jurisdikci.

Pár podle policejního plukovníka Nikorna Somsuka nepožádal Thajsko o povolení ke stavbě domu. Policie tak nyní po dvojici pátrá. V případě potvrzení narušení suverenity Thajska by Elwartowski s Thepdetovou mohli čelit doživotnímu trestu, či dokonce trestu smrti.

Chad Elwartowski a Supranee Thepdetová patří ke skupině Ocean Builders, která podporuje výstavbu domů v mezinárodních vodách. Na tato místa se totiž nevztahují zákony žádné země.

Jednou z takových oblastí je i samozvaný mikrostát Sealand v Severním moři, který má svou vlastní vlajku, měnu i fotbalový tým. Několik takových států vzniklo i v Austrálii nebo v Izraeli. Žádný z nich ale nebyl oficiálně uznán.

Reklama

Doporučované