Hlavní obsah

Parádní fasádu stadionu, na kterém se hraje fotbalové MS, navrhoval český architekt. Co přitom zažil?

Facelift stadionu Spartaku Moskva spolunavrhoval i český architekt.Video: Luděk Mádl, Profimedia.cz, AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vladimír Mašinský navrhoval zastřešení olympijského stadionu v Londýně, český architekt se podílel i na takzvaném faceliftu stadionu Spartaku Moskva, kde se nyní hraje fotbalové MS.

Článek

Stalo se na podzim 2012. Tehdejší šéf FIFA Sepp Blatter se zadíval na projekt stadionu Spartaku Moskva, připravovaný k fotbalovému MS 2018, a zakabonil se.

„Shodli se tehdy s Leonidem Fedunem, majitelem Spartaku, že stadion vypadá jako tuctová kancelářská budova. A tak jsme se k tomu dostali my,” usmívá se dnes český architekt Vladimír Mašinský nad otázkou, jak se dostal k práci na takzvaném faceliftu spartakovského stadionu.

„Moji kamarádi tehdy pracovali na projektu hotelu pro Fedunova syna, takže jsme se k tomu stadionu také dostali,” vysvětluje Mašinský tak trochu náhodný souběh věcí.

„V našem návrhu jsme vyšli z loga Spartaku, je to lichoběžník, ve kterém hrají červená a bílá barva. A z toho jsme vycházeli, když jsme pro stadion navrhli cosi jako šindele, jimiž jsou zastřešeny ruské kostely,” vypráví architekt.

V Rusku si užili i místních specifik. „Na jednu stranu se všechno dělalo ve 3D technologii, stavba stadionu byla pokryta i kamerovým systémem a podobně. Na stranu druhou platilo, že kdo se chtěl ke stavbě dostat, musel překonat velkou hromadu písku, na níž ležela snad metrová vrstva zmrzlého sněhu. Takže i všichni dělníci putovali přes tu hromadu, nikdo nepovažoval za nutné upravit tam průchod,” vzpomíná Mašinský.

Na letišti čekalo šest landroverů

Zaujalo ho i nevšední vítání na letišti. „Přiletělo nás šest. A na letiště pro nás přijelo šest landroverů, jako pro fotbalové hvězdy. A nemohli pochopit, že opravdu nepotřebujeme jet každý vlastním vozem,” usmívá se dnes.

Vladimír Mašinský žil řadu let ve Velké Británii, kde projektoval i zastřešení olympijského stadionu v Londýně. Jak je spokojen se současným životem této stavby? A co si myslí o stadionech, které v Rusku postavili pro fotbalové mistrovství světa? To vše se dozvíte ve videu nad tímto textem.

Čtvrtfinálové bitvy očima Luďka Mádla a Jiřího Hoška v tradičním glosáři:

Video: Luděk Mádl, Profimedia.cz, AP, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:
Spartak Moskva

Doporučované