Hlavní obsah

Dávky se lidem v exekuci vyplatí. „K práci je musíme donutit,“ vyzývá senátor Doubrava

Duel: Proč se většině lidí v exekuci nevyplatí legálně pracovat? Senátor Jaroslav Doubrava vs. analytička Lucie Trlifajová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Brát dávky se lidem v exekuci většinou vyplatí víc než pracovat. U samoživitelek a obyvatel větších měst to platí dvojnásob. Kdo začne vydělávat, zpravidla zchudne. Sníží se mu dávky a zvýší exekuce, vyplynulo ze studie Centra pro společenské otázky. Proč stát trestá aktivitu? A jak podporu nastavit víc motivačně, když je v Česku 860 000 lidí v exekuci? V Duelu debatují autorka studie Lucie Trlifajová a Jaroslav Doubrava, senátor, člen hnutí Severočeši.cz.

Článek

„Lidem, kteří pracují legálně, zůstává tak málo, že se z toho velmi obtížně uživí,” popisuje situaci v rodinách stižených exekucí nebo v insolvenci Lucie Trlifajová z Centra pro společenské otázky. Naprostá většina lidí v exekuci přesto podle ní pracuje. Podle senátora Doubravy systém ale nemotivuje k tomu, aby lidé pracovali. K práci by je donutil – a to třeba i pracovní povinností: „Lidé by měli pracovat. Na počátku exekuce byla jejich chyba. Nevím, proč by tu jejich chybu měli platit jiní,“ řekl v Duelu, na který se můžete podívat ve videu, ústecký senátor.

Anketa

Byli jste někdy v exekuci?
Ne, nepůjčuji si
42,9 %
Ne, závazky splácím včas
29,5 %
Ano, mám jednu exekuci
3,8 %
Ano, mám víc než jednu exekuci
23,8 %
Celkem hlasovalo 3208 čtenářů.

„Romové jsou už do malička vychováváni k tomu, že nebudou pracovat, že budou pobírat dávky. Manželka pracovala ve škole jako tajemnice. Rom z 5. třídy měl v pololetí zameškaných přes 300 hodin. Učitelka mu říká, z čeho budeš žít, když nebudeš umět číst a psát a počítat. On okamžitě vypálí, že ze sociálních dávek jako táta,“ řekl Doubrava v Seznamu.

Čím víc vyděláš, tím víc ti vezmou

Rodina Dvořákových má dvě malé děti. Rodiče nepracují, muž má přednostní exekuci. Platí nájem 10 000 korun měsíčně. Každý měsíc jim přijde podpora od státu a exekuce díky nízkému příjmu platit nemusí. Na život jim zbývá 9450 korun.

Když Jan Dvořák přijme zaměstnání za 30 000 korun hrubého, rodina si paradoxně nepolepší. Naopak, ztratí nárok na většinu dávek a po odečtení exekučních srážek jim zbude na útratu 6340 Kč. Řada lidí tak nemá motivaci hledat zaměstnání. Lépe se jim vyplatí pracovat načerno.

Podle Trlifajové se tak „vyplatí“ pracovat pouze za nízkou mzdu. Hranice, kdy se skokově příjem rodiny sníží, je kolem devatenácti tisíc, kdy člověk vystupuje z hmotné nouze a ztrácí tak nárok na některé dávky, jako je příspěvek na živobytí nebo doplatek na bydlení.

Autorka analýzy Lucie Trlifajová pojmenovala hned několik příčin, proč systém dávek selhává. Nezabavitelná částka, na kterou žádný exekutor nesmí sáhnout, je podle ní nastavená příliš nízko.

U insolvence a přednostních exekucí, které vznikají například v důsledku neplacení výživného, je maximální nezabavitelná částka 9 338 korun, u nepřednostních exekucí 12 451 korun. Obě se mohou navýšit zhruba o patnáct stovek za každou další osobu v domácnosti.

Další problém je, že nárok na sociální dávky se odvíjí od příjmu před uplatněním exekuce.

Jak přenastavit exekuce?

Problematické je i samotné nastavení exekucí. Senátor Jaroslav Doubrava by změnil exekuční řád: „V okamžiku, kdy člověk řádně splácí, by se měl zastavit nárůst úroků.“

Exekuce totiž spolknou nejen část příjmu ze zaměstnání, ale například i z mateřské, nemocenské nebo z důchodu. A dokonce i z daňového bonusu na děti. Ten, místo aby sloužil jako motivace pro nástup do zaměstnání, poslouží k splacení dluhů rodičů.

Kalkulačku, kde si sami můžete spočítat, kolik byste měli brát, aby vám po srážkách zůstalo co nejvíc, najdete tady: www.pracevobci.cz/kalkulacka.

Reklama

Doporučované