Hlavní obsah

Paralyzované Ministerstvo zahraničí: snižování platů, suspendace a vláda Pocheho kamarádů

Miroslav Poche.

Reklama

Výše postavení úředníci byli sesazeni a byl jim snížen plat. Miroslav Poche se spojenci vytvářejí prostor pro „své lidi” do vznikajícího politického kabinetu.

Článek

Když europoslanec Miroslav Poche z ČSSD obsadil v červnu na Ministerstvu zahraničí namísto ministerské funkce post vlivného externisty a poradce, veřejně sliboval, že v úřadu nechce dělat žádné výrazné organizační a personální změny.

Nakonec je ale kolem jeho působení v Černínském paláci docela horko. Muž, jehož za ministra zahraničí odmítá prezident i premiér, si svými kroky si proti sobě poštval i zaměstnance ministerstva.

Poche začal na ministerstvu obnovovat takzvaný politický kabinet. Kvůli tomu byli sesazeni někteří  vysocí úředníci a byl jim snížen plat.

Poche a jeho lidé totiž potřebují uvolnit místa ve vysokých tarifních třídách a převést do nich právě „své lidi”, kteří by do rodícího se politického kabinetu byli zařazeni.

Podle oslovených zaměstnanců Černínského paláce teď na ministerstvu panuje snad nejhorší nálada za posledních deset let.

Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

Bez jazyků a bez prověrky

Takzvaný politický kabinet, který Miroslav Poche po příchodu na Ministerstvo zahraničí obnovuje, předchozí ministr zahraničí Martin Stropnický zrušil.

Výhodou takového oddělení je, že v něm zařazení zaměstnanci nespadají pod služební zákon a nemusejí tak splňovat přísné podmínky - vysokoškolské vzdělání, dva cizí jazyky a bezpečnostní prověrku. Ministři si obvykle do kabinetů přivádějí své nejbližší spolupracovníky a poradce.

Poche si zatím přivedl dva spřízněné lidi z pražské ČSSD, z nichž udělal politické náměstky: asistenta z europarlamentu Tomáše Petříčka a také Lukáše Kauckého.

Kabinet má mít, včetně obou náměstků a jejich pomocného personálu, celkem patnáct lidí. Zatím ještě nikdo nenastoupil, ale vyvolení adepti se mohou těšit na slušné platy.

Už tři dlouholetí zaměstnanci Ministerstva zahraničí se museli smířit s tím, že byli suspendováni.

Video: ČSSD rozhodla, že Poche ministrem nebude

Co říkal Miroslav Poche poté, co sociální demokraté rozhodli, že si na ministra zahraničí najdou někoho jiného (natočeno 31. 8.)Video: Pavel Cyprich

Tři diplomaté museli ustoupit

Prvním je Ivan Brož, doposud ředitel odboru kanceláře ministra. Nově je Brož, jenž má za sebou například kariéru obchodního rady na velvyslanectví v Rakousku, už jen vedoucím oddělení.

Pavel Vošalík, který působil jako velvyslanec v Jihoafrické republice, Kanadě a naposledy ve Vatikánu, se zase musel vzdát postu ředitele odboru zahraničních analýz. Jeho nová funkce se jmenuje „zmocněnec pro veřejnou diplomacii”.

A třetím sesazeným je David Král, šéf odboru zahraničněpolitického plánování, který do Černína přišel z postu analytika v prestižním Centru pro analýzy evropské politiky v americkém Washingtonu.

Pro všechny tři sesazení znamená měsíční příjem nižší až o patnáct tisíc korun, protože jen příplatek za vedení odboru se pohybuje mezi 10 až 12 tisícovkami.

Seznam získal informace o personálních rošádách na Ministerstvu zahraničí z několika zdrojů. Ani jeden z trojice suspendovaných však o situaci nechce mluvit.

Video: Miroslav Poche nastupuje na ministerstvo

Miroslav Poche při červnovém nástupu na ministerstvo.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

Já se tomu nevěnuji

Miroslav Poche reaguje na výše popsané změny udiveně.

„Já tomu nerozumím. Nevím o nikom, kdo by byl ponížen z odboru na oddělení bez svého souhlasu. Ostatně ve státní službě ani nejde jinak. Ale já se těmhle organizačním věcem moc nevěnuji,” říká.

Europoslanec a neformální boss pražské ČSSD sám působí v Černínu oficiálně jako tajemník-externista, má s úřadem sjednanou dohodu o pracovní činnosti. Problém je, že u externích smluv žádné takové funkce jako tajemník na ministerstvu neexistují. Dobře znějící název nové pozice pro sebe vymyslel Poche podle informací Seznamu sám.

Úřad se snaží ovládat přes náměstka Tomáše Petříčka, ale ten v těchto dnech na ministerstvo nemá příliš času, protože je zároveň kandidátem ČSSD na starostu Prahy 7 a ještě se věnuje předvolební kampani.

Řízením Ministerstva zahraničí je dočasně pověřen šéf ČSSD Jan Hamáček, jako ministr vnitra a místopředseda vlády na to má čas zhruba jeden den v týdnu. V posledních dnech se dvakrát setkal na důležité schůzce s německým ministrem zahraničí Heiko Maasem, a snaží se hlavní úkoly nešidit.

Přesto poslední týdny ukazují, že diplomacie drhne: český ministr zahraničí obvykle dvakrát do měsíce vyjede do ciziny a přijme dvě návštěvy. Tenhle provoz úplně zamrzl, úřad se marginalizoval - a uvolněný prostor obsadil aktivní premiér Andrej Babiš.

Reklama

Doporučované