Hlavní obsah

Pardubice budou na žádost Srnojed rozšiřovat kapacitu MŠ

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Obec Srnojedy požádala Pardubice, aby zvýšily kapacitu jedné ze svých mateřských škol. Zřízení jedné třídy nejspíš i zaplatí. Rodiny z obce dávají své děti do školek v krajském městě, obec vlastní školku nemá.

Článek

Zastupitelé Pardubic schválili peníze na projektovou dokumentaci. „Samosprávu Srnojed jsme dlouhodobě upozorňovali, že Pardubice nehodlají budovat kapacity pro děti z jiných okolních obcí, že jsme navyšovali kapacity pro pardubické děti. Srnojedy to v čase dohnalo. Veškeré náklady spojené s rekonstrukcí pro novou třídu by měly jít za obcí Srnojedy,“ řekl primátorův náměstek Jakub Rychtecký (ČSSD).

Rekonstrukcí v mateřské škole Lány na Důlku vznikne třída pro 25 dětí. Součástí bude šatna, koupelna se záchody. Stravování dětí zajistí nová školka Doubek. Stavební práce jsou naplánované v letech 2022 a 2023, kolaudace v březnu 2023. Harmonogram by co nejméně měl zatížit provoz školky.

Budova už je v horším stavu a město plánovalo její rekonstrukci. Teď mění projektové zadání, aby v druhém nadzemním podlaží stavební firma ještě postavila další třídu včetně zázemí.

„Objekt dlouhodobě monitorujeme, víme o technickém stavu objektu. Přízemí je způsobilé pro provoz mateřské školky. Celou dobu jsme se bavili, co s vrchním patrem. Návrh vybudovat tam nájemní bydlení se nám ale v kombinaci provozu se školkou nezdál,“ řekl primátor Martin Charvát (ANO).

Primátor je rád, že město našlo ideálního partnera, tedy obec Srnojedy. „Doufám, že prosadí svoji vizi, tedy kofinancování druhého patra. Předpokládáme, že ostatní náklady spojené s přestavbou objektu by se měly dělit napůl,“ řekla Charvát. Aktualizace projektu bude stát 600 tisíc korun. Náklady vyjdou následně z projektu, investici pak bude schvalovat zastupitelstvo.

Reklama

Doporučované