Hlavní obsah

Pardubice mění parkovací systém, platit půjde kartou i mobilem

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Pardubice skončilo testování nových parkovacích automatů. V listopadu začne dodavatel osazovat novými přístroji parkovací místa ve městě.

Článek

Při placení parkovného bude řidič muset nově zadat i SPZ automobilu. Automaty budou propojené s informačním systémem městské policie. Automaty jsou napájené solárními články a mají modul, který provozovatele upozorní na závadu nebo plný mincovník. Nemělo by se tedy stávat, že by byl automat mimo provoz, aniž by o tom provozovatel nevěděl.

Modernější přístroje umožní od konce roku placení kartou či mobilním telefonem. „Automaty se budou postupně montovat na 84 místech ve městě. Stát budou vždy v blízkosti stávajících automatů a do provozu budou uvedeny všechny v jeden den, kdy budou zároveň staré automaty vypnuty,“ uvedl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

Výměna všech parkovacích automatů v Pardubicích je součástí právě budovaného systému inteligentního parkování. Díky němu řidiči snadněji najdou volná místa.

Na rozdíl od stávajících automatů lze v nových platit parkovné i bezkontaktní kartou, hodinkami a dalšími bezkontaktními metodami. Vedle platby v parkovacích automatech je v Pardubicích možno platit i přes mobil prostřednictvím SMS zpráv či mobilních aplikací MPLA, ParkDots, ParkSimply a Smart4City Parkování.

Pardubice také proměňují signalizační zařízení, které je součástí nového inteligentního řízení dopravy. První semafory loni na podzim napojily na centrální velín na mostě v Rosicích nad Labem. Teď město modernizuje semafory na křižovatce ulice Jahnova a Karla IV., nefunkční budou do 23. října, a na přechodu u Zelené brány, kde nepůjdou do čtvrtka. „Na bezpečnost přitom na obou místech dohlížejí zástupci státní a městské policie,“ uvedla Iveta Koubková z tiskového úseku magistrátu.

Reklama

Doporučované