Hlavní obsah

Pardubice nekoupí poštovní budovu na třídě Míru

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Vedení Pardubic odmítlo nabídku České pošty, aby město odkoupilo poštovní budovu na třídě Míru. Nákup budovy vzhledem k jejímu stavu a nabízené ceně není podle radnice pro město výhodný.

Článek

Se státním podnikem magistrát jednal od jara, cenu transakce žádná strana neuvedla.

I když se chce Česká pošta budovy zbavit, v přízemí její pobočka zůstane. Pro celý objekt ale nemá využití. V současné době z ní potřebuje méně než 50 procent a část pronajímá. Celková plocha kanceláří v druhém až čtvrtém nadzemním podlaží se blíží 600 metrů čtverečných, pracovat nich může asi 100 lidí. Budova je poměrně zachovalá, ale chybí jí například bezbariérový přístup do patra. Je také energeticky nehospodárná, lokálně trpí vlhkostí a bude nutné vyměnit elektrické rozvody. Celkové náklady na úpravy v příštích letech město odhadlo na 85 milionů korun. Ve dvoře je také málo parkovacích míst.

Magistrát zvažoval, že by v budově soustředil zaměstnance z pronajatých prostor. Například registr vozidel sídlí v Černé za Bory, další úředníci pracují na náměstí Republiky, nebo v objektu vedle radnice na Pernštýnském náměstí. Pracovníci města sídlí i v budovách v ulicích 17. listopadu a Gorkého.

Stavbu z 30. let minulého století navrhl architekt Ladislav Machoň. Jak dříve uvedl mluvčí státního podniku Ivo Vysoudil, pokud o objekt neprojeví zájem jiná státní organizace, firma ho prodá v elektronické aukci nejvyšší nabídce.

Reklama

Doporučované