Hlavní obsah

Pardubice plánují zvýšit kapacitu mateřských škol

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pardubice chtějí v příštích letech zvýšit kapacitu mateřských škol. Rozšířit chtějí školku v Teplého ulici, v Gorkého ulici by měla školka vzniknout.

Článek

Jako první by se rozšíření kapacit mohla dočkat mateřská škola v ulici Teplého, která je spádová pro děti z Dukly, Višňovky, ulic Na Spravedlnosti a S. K. Neumanna, ale i Svítkova. „Právě ve třetím školském obvodě je vzhledem ke změně struktury obyvatel a plánované výstavbě bytů největší tlak na navýšení počtu míst ve školkách a nové kapacity jsou skutečně velmi potřeba,“ uvedl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

V objektu místní mateřské školy Kamarád se nacházejí čtyři třídy pro celkem 104 dětí. Přístavba by umožnila kapacitu navýšit o dvě plnohodnotné třídy, tedy o 50 míst. Školka je na pozemku města, takže pozemkové vztahy nebudou problém. Nevzniknou ani další větší náklady spojené s rekonstrukcí stravovacího provozu, který bude dostačující i po dokončení přístavby.

Dalších 50 míst může město získat relativně rychle přestavbou a přístavbou současné školní družiny základní školy Waldorfská v ulici Gorkého. Nové třídy by mohly fungovat jako detašované pracoviště Mateřské školy Benešovo náměstí, které se nyní nachází v Češkově ulici. I v tomto případě by stravovací zařízení postačovalo. Dnešní část mateřské školy v Češkově ulici, která přímo sousedí se základní školou Waldorfská, by se mohlo stát školkou s waldorfskou pedagogikou a celý systém předškolního a základního vzdělávání by na sebe plynule navazoval téměř v jednom areálu.

Přestavba s cílem získat celkem 100 míst ve školkách by mohla v ideálním případě začít v roce 2023 s přispěním evropských dotací. Město chce co nejdříve sestavit projektový tým a zahájit projekční práce. Peníze na tyto práce by se měly najít při březnové změně rozpočtu.

Město v loňském roce dokončilo zcela novou mateřskou školu ve Svítkově s kapacitou 75 míst. V budoucnu by mohlo přikročit i k přístavbě mateřské školy v ulici Závodu míru nebo výstavbě nové mateřské školy v Trnové. Tam vzniká dohoda o spolupráci mezi městem a investorem, který je připraven se na výstavbě podílet. Podobný přístup bude chtít radnice uplatňovat i s dalšími developery například v oblasti S. K. Neumanna a Masarykových kasáren.

Podle primátora Martina Charváta (ANO) by až 85 procent nákladů mohla pokrýt evropská dotace z programu ITI Hradecko-pardubické aglomerace.

Reklama

Doporučované