Hlavní obsah

Pardubice připravují nákladnou úpravu Palackého třídy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ulice vedoucí od železničního a autobusového nádraží k centru tvoří jednu z hlavních přístupových cest, proto je i záměr nazván „výstavní skříň města“. Vedení města chce upravit prvotní návrh budoucí podoby ulice.

Článek

Domy na Palackého třídě pocházejí převážně z přelomu 60. a 70. let. Výstavbě předcházely demolice starší zástavby. Ulice je od té doby širší. Urbanistická proměna má pobyt na třídě zpříjemnit, nové budou povrchy chodníků a vedení cyklostezky. Kvalitnější by měl být mobiliář, mohlo by vzniknout dětské hřiště, kavárny s venkovními zahrádkami a vodní prvek. Prostor zkultivuje také revitalizované stromořadí, bude po obou stranách ulice.

„Rozhodli jsme se, že by stálo za to udělat dílčí úpravy, ne se vším, co architekti navrhli, jsme se ztotožnili. Až návrh odsouhlasíme, posuneme se do fáze projektování,“ uved náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

Zatím není jasné, zda v budoucnu zmizí lávka vedoucí přes rušnou ulici do obchodního centra Palác Pardubice. Investor nákupního střediska ji chtěl zbourat už v roce 2007, petice a iniciativa ČSSD tomu zabránila. „Architekti by ji rádi odstranili, přitom počítají s tím, že nevzhledné ‚kostky‘ s obchody u lávky zůstanou. Podle mne tam esteticky nepatří, přitom lávka je bezpečnostním prvkem,“ řekl Nadrchal.

Velmi předběžný odhad nákladů akce se pohybuje kolem 300 milionů korun. Pardubice by na ni rády získaly evropskou dotaci z programu integrovaných územních investic (ITI) Hradecko-pardubické aglomerace, zatím ale není jasné, zda v něm bude dost peněz. Pokud by byla subvence nízká, muselo by se stavět po etapách.

Nejpozději v září by město muselo schválit vybraný návrh stavby a peníze v rozpočtu na projektovou dokumentaci. V roce 2023 pak chce získat stavební povolení.

Reklama

Doporučované