Hlavní obsah

Pardubice připravují obnovu alejí v centru města

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pardubice připravují obnovu alejí v Jahnově ulici a zčásti na náměstí Republiky. Chtějí na revitalizaci získat dotace z norských fondů. Z peněz by mohly i zaplatit územní studii městské zeleně.

Článek

Obnova zeleně se týká lokality, která patří mezi místa nejvíce ovlivněná vysokými teplotami v době veder. „Navíc je celoročně silně zatížena automobilovou dopravou a emisemi z ní,“ řekl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

Stromořadí v Jahnově ulici se podle Nadrchala nedaří nejlépe. Jeho obnova by spočívala v náhradě betonových skruží za prokořenitelné buňky s kvalitním substrátem. Musí se kvůli tomu přeložit sítě a upravit terén, aby se do něj lépe vsakovala voda. „Kořeny nově vysazovaných stromů díky tomu budou mít dostatečný prostor potřebný pro jejich zdárný růst,“ uvedl Nadrchal.

Obnova aleje v centru města vychází z tepelné mapy, kterou si radnice nechala vytvořit. Prostřednictvím satelitních snímků mapuje, která místa se nejvíce přehřívají, a navrhuje pro ně vhodná adaptační opatření.

„V Pardubicích se jedná především o oblasti v okolí hlavního nádraží, historického centra města a širšího centra nebo obchodních center, ale i další lokality, jako jsou hlavní ulice bez zeleně a stínu, jako je ulice 17. listopadu nebo areál bývalých Masarykových kasáren,“ řekla Lenka Marková z odboru hlavního architekta.

Projekt počítá s obnovou stromů na dvou místech v centru a vytvořením územní studie městské zeleně. Norské fondy by mohly přispět na náklady až z 90 procent. Projekt a rozpočet město připravuje, potom požádá o dotaci, dodal Nadrchal.

Reklama

Doporučované