Hlavní obsah

Pardubice vyměňují parkovací automaty, spustí je v pondělí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Pardubice v pondělí spustí provoz nových parkovacích automatů. Motoristé tak mohou začít platit parkovné platební kartou a mobilní aplikací. Povinně budou zadávat SPZ vozidla.

Článek

„Automobilisté, kteří se s těmito automaty ještě nesetkali, se nemusejí novinky obávat. Platbou je provedou pokyny na displeji automatu. Důležité je znát SPZ parkovaného vozu, bez ní se transakce nedá uskutečnit,“ řekl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

Automaty jsou propojené s informačním systémem městské policie. Jsou etapou projektu inteligentního parkování, který bude schopen odhalit vozy, které parkují bez placení a na místech vyhrazených jiným vozům.

Nových zařízení je v krajském městě 85. Montovat je bude dodavatelská firma v neděli. Jsou napájené solárními články a vybaveny informačním modulem, který upozorní provozovatele na závadu nebo plný mincovník. Provozovat je bude dopravní podnik.

Budou přijímat mince, platit lze SMS, bezkontaktní kartou, hodinkami a přes mobil prostřednictvím mobilních aplikací, MPLA, ParkDots, ParkSimply a Smart4City Parkování.

Automaty stály 18,5 milionu korun. K tomu město testuje první senzory, které jsou základem systému Smart Parking. Pohlídají obsazení parkovacích míst a umožní navigaci motoristů k nejbližšímu volnému místu.

„Projekt má být hotový v roce 2023. Systém zahrnuje mobilní aplikace navigující řidiče na volné parkovací místo, umožňující platby parkovného z vozu, elektronický systém vydávání a evidence rezidenčních karet a dispečerské rozhraní hlídající funkčnost celého systému,“ dodal Kvaš.

Reklama

Doporučované