Hlavní obsah

Pardubice zamknou popelnice na bioodpad. Klíče dají jen zájemcům o třídění

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Roční projekt třídění bioodpadu na sídlišti Dubina v Pardubicích zatím nebyl úspěšný. Lidé do kontejnerů hází i směsný odpad, který tam nepatří.

Článek

Radnice proto popelnice zamkne a dá klíče jen těm domácnostem, které hodlají třídit biologický odpad správně. ČTK to řekl vedoucí životního odboru Miroslav Míča.

„Bioodpad se třídí na Dubině od října minulého roku. I když tomu předcházela masivní osvětová akce, je stále velký problém s kvalitou sebraného materiálu. Není možné z něj vyrobit kvalitní kompost a využít ho pro zahradnické účely,“ řekl Míča.

V kontejnerech je i komunální odpad, který tam nepatří. Do hnědých kontejnerů nelze dávat odpad ani jídlo, které prošlo tepelnou úpravou. Házet do něj lze slupky od zeleniny, ovoce, hlínu, květiny, rostliny nebo sedliny kávy a čaje. „Přitom potenciál tam je,“ řekl Míča.

Město ale nechce třídění bioodpadu vzdát. Rozhodlo, že kontejnery uzamkne. Klíče od nich dostanou je lidé, kteří mají zájem bioodpad třídit. „Klíče budeme rozdávat vážným zájemcům o perfektní třídění. Slibujeme si od toho zvýšení kvality sebraného materiálu,“ řekl Míča.

Obyvatelé rodinných domů mohou třídit bioodpad od roku 2007. Třídí ho kolem 4000 domácností. Tam bývá jeho kvalita dobrá. Z bioodpadu se dá vyrobit kvalitní kompost, který využívají Služby města Pardubic při péči o zeleň. Město také dává lidem, kteří se do třídění zapojili, kompost zdarma.

Reklama

Doporučované