Hlavní obsah

Pardubické muzeum nabídne webovou výstavu starých snímků města

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Východočeské muzeum v Pardubicích připravilo kvůli uzavření v důsledku protiepidemických opatření další webovou výstavu. Od úterý budou na webové stránce přístupné fotografie Pardubic z doby normalizace.

Článek

Lidé si na stránkách města budou moci prohlédnout budovatelské proměny města, uvedla v tiskové zprávě Kateřina Procházková Skůpová z muzea.

„Část muzejní práce opět přesouváme na internet. Pro další z našich webových výstav jsme zvolili téma proměny města Pardubic v 70. a 80. letech minulého století. Snad si naši virtuální návštěvníci stejně jako my rádi připomenou známá místa, která se postupně vytrácí z paměti, a zkusí poznat ta, která se zcela změnila,“ uvedl ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

Na fotografiích ožívá například náměstí Budovatelů, dnešní Masarykovo. Místo pro něj uvolnilo bourání jezdeckých kasáren. Budovatelské vlně podlehla i synagoga nebo hotel Veselka. „Zelené předměstí zásadně proměnila stavba nového nádraží od architektů Karla Řepy a Karla Kalvody a budování Palackého ulice s panelovými domy,“ uvedla autorka výstavy, kurátorka Veronika Schiebelová.

Asanaci podlehla čtvrť mezi třídou Míru a železnicí. Charakteristickými budovami v této části města byly především přízemní domky, které lemovaly dlouhé ulice. Původní Karlova, Jiříkova, Žitná, Hostýnská a Jindřišská už jsou minulostí. Celé budoucí sídliště dostalo název Karlovina.

Vystavené fotografie zachycují i zmizelý život tehdejších obyvatel města. Lidé mohou nahlédnout do tehdejšího kadeřnictví na třídě Míru, do fronty na vánoční kapry u Grandu nebo mezi děti a kočárky před moderní samoobsluhu Jana v Polabinách.

Východočeské muzeum nabídlo od loňského roku již čtyři webové výstavy. Tři z nich začaly po uzavření muzea letos na jaře.

Reklama

Doporučované