Hlavní obsah

V Pardubickém kraji se 1. června otevřou interiéry známých památkových objektů

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Pardubickém kraji se 1. června otevřou interiéry známých památkových objektů ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ). Lidé si budou moci prohlédnout hrad Kunětická hora a zámky v Litomyšli a Slatiňanech.

Článek

Někde je čekají nové nebo inovované prohlídkové okruhy, uvedla mluvčí NPÚ Sychrov Lucie Bidlasová.

Hrad Kunětická hora po rozsáhlých opravách zpřístupní části, kterým se vrátil vzhled, jaký měly za první republiky podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče. Obnovy se dočkalo západní křídlo s šestou bránou, navazující dřevěnou vestavbou, objekt bývalé dvořanské světnice a západní takzvaný Jurkovičův palác. Do jeho části byla vestavěna samonosná oceloskleněná konstrukce. Jsou v ní instalovány expozice věnované Jurkovičovi a jeho dílům a rekonstrukci hradu na počátku 20. století, kterou prováděl Muzejní spolek. Už vloni byla dokončena obnova prvorepublikové dřevěné verandy podle Jurkovičova návrhu.

Na zámku v Litomyšli se nový kastelán rozhodl změnit prohlídkové okruhy. Nová trasa se zaměřuje na období, kdy byli majiteli památky Valdštejnové-Vartenberkové. Návštěvníci si budou moci prohlédnout první patro západního křídla zámku s reprezentačními a soukromými pokoji hraběte Antonína I. z Valdštejna-Vartenberka a jeho choti Kajetány z Fünfkirchenu. Interiéry podstoupily v roce 2021 zásadní obměnu, která jim vrátila dřívější funkci a zařízení na základě historických pramenů. Jsou vybaveny původním nábytkem, obrazy, sklem a porcelánem a klasicistní výmalbou stěn od malíře Dominika Dvořáka. Prohlídku zakončí návštěva autentického domácího divadla Valdštejnů-Vartenberků z roku 1797.

Zámek ve Slatiňanech již dříve zpřístupnil zámeckou zahradu, od června bude otevřen prohlídkový okruh nazvaný Letní sídlo Auerspergů a okruh celým zámkem. Památkáři vloni dokončili rozsáhlou rekonstrukci velké části zámku, vrátila se mu podoba z počátku 20. století.

Do odvolání zatím zůstane uzavřen hrad Litice. Návštěvnický provoz znemožňuje havárie s vydrolením zdiva na druhé bráně.

Reklama

Doporučované