Hlavní obsah

Pardubický babybox přijal dvoudenní holčičku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Do babyboxu v Pardubicích v pondělí někdo odložil novorozenou holčičku. Dostala jméno Jiřina. Je v pořádku a narodila se nejspíš před dvěma dny.

Článek

Jiřinka je 14. odloženým dítětem do pardubického babyboxu . Dívka byla oblečená v modrém kabátku s kapucí a měla modré dupačky. Podle personálu nemocnice je na první pohled v pořádku. „Pravděpodobně se narodila před dvěma dny, pupečník měla ošetřený gumičkou do vlasů. Jistě byla nakrmená a měla plenu. S úzkostí si představme, jaké rozhodování předcházelo jejímu odložení do babyboxu,“ uvedl zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess.

Novorozená dívka se jmenuje po dárkyni, která letos financovala výměnu babyboxu v Nymburku. Pardubická schránka funguje od roku 2008. Dosud přijala osm dětí, naposledy v dubnu 2018. Stejný počet přijal babybox v nemocnici v Olomouci.

Smutné prvenství drží Praha s 39 odloženými dětmi, na druhém je místě Brno s 19 nechtěnými novorozenci, uvedl Hess.

Do babyboxů od jejich vzniku v roce 2005 lidé odložili 116 dívek a 97 chlapců. V ČR je 77 speciálních schránek, jde v podstatě o novorozenecký inkubátor, který po vložení dítěte zapne vyhřívání a ventilaci a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál.

Matky se mohou utajeně vzdát potomka také prostřednictvím sítě porodnic, které umožňují anonymní porod. Po něm mohou dát dítě k adopci. Podle lékařů má navíc toto řešení výhodu v tom, že je známá historie dítěte, jeho původ i zdravotní stav matky. Žena si navíc může souhlas s adopcí rozmyslet až do konce šestinedělí.

Reklama

Doporučované