Hlavní obsah

Pardubický kraj jedná o zahájení letecké linky mezi Pardubicemi a Užhorodem

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Pardubický kraj jedná o možnosti zahájení letecké linky mezi Pardubicemi a Užhorodem. Ukrajinské letiště existuje od roku 1929 a má zájem létat i do schengenského prostoru.

Článek

ČTK to řekl krajský zastupitel a člen představenstva společnosti East Bohemian Airport (EBA) Jan Hrabal (ANO).

„Letiště svým vybavením odpovídá svému regionální významu. V září chtějí najet na plný provoz, věřím, že tou dobou budou probíhat pokročilá jednání. Jde o to, aby linka byla ekonomicky co nejvýhodnější a obešla se bez dotací,“ řekl Hrabal.

EBA, kterou vlastní kraj a město Pardubice, provozuje pardubické civilní letiště. Mezi její pravidelné linky patří i lety nízkonákladové společnosti WizzAir do Kyjeva a Lvova. „První možností je samostatná linka Pardubice-Užhorod, nebo můžeme využít linky Pardubice-Kyjev, v Užhorodu by mohla mít své mezipřistání, jednou, dvakrát týdně, podle poptávky,“ řekl Hrabal.

Linka z Užhorodu do Pardubic by mohla být atraktivní pro Ukrajince, kteří v Česku pracují, nebo pro turisty, kteří chtějí poznat Zakarpatskou oblast, nejvýchodnější část první republiky, dodal Hrabal.

Zakarpatská oblast je partnerským regionem Pardubického kraje. Užhorodské letiště zatím bude odbavovat vnitrostátní linku z Kyjeva. Zajímá se ale i o lety v Evropě. Vedení letiště jednalo například v Košicích a zvažuje další místa.

„Byli jsme požádáni, abychom zprostředkovali kontakty s vedením společnosti EBA a prověřili možnosti a zájem ze strany leteckých společností. Zájem ze strany užhorodského letiště je velký, ale v tuto chvíli se jedná opravdu jen o prvotní myšlenku. K prvnímu odletu do Pardubic je skutečně velmi dlouhá a složitá cesta,“ řekl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD).

Reklama

Doporučované