Hlavní obsah

Pardubický kraj není v krizi jediný. Dva regiony hlásí nula lůžek pro covid

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Nemocnice jsou limitně blízko naplnění kapacit. Fotografie z náchodské nemocnice ze začátku února.

Reklama

Nápor na zdravotnická zařízení pokračuje. Podle posledních dat je v nemocnicích 8 162 hospitalizovaných s nemocí covid-19, 1 661 z nich je v těžkém stavu. Nemocnice napříč republikou sahají do posledních rezerv svých kapacit.

Článek

„Naše nemocnice vyčerpaly již veškeré kapacity jak své vlastní lůžkové péče, tak i takzvaných reprofilizovaných lůžek.“ Těmito slovy včera pro Českou televizi vysvětloval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, proč v regionu vyhlásili stav hromadného postižení osob.

„Rostoucí počty hospitalizací a dlouhodobě přetížená intenzivní péče vygradovaly dnes v situaci, kdy čtyři z pěti našich nemocnic v tuto chvíli nejsou schopné přijímat další pacienty s koronavirem do intenzivní péče,“ dodávala týž den mluvčí krajských nemocnic Kateřina Semrádová.

V oficiálních datech ministerstva zdravotnictví sice jsou evidována tři lůžka na celý kraj pro covid pozitivní pacienty, tato statistika však ukazuje nejen jednotky intenzivní péče, ale také kapacity lůžek ARO. Například Plzeňský a Karlovarský kraj nemají dokonce žádná a Liberecký je také na hraně.

Jedno z nejmenších procent volných kapacit hlásí Praha. Hlavní město sice má necelý tisíc ARO a JIP lůžek, volných je však pouze 52, z toho 11 uzpůsobených pro léčbu covid pozitivních pacientů.

Lůžka přitom nejsou jediným ukazatelem přetíženosti českého zdravotnictví. V pěti ze čtrnácti krajů nemají k dispozici ani pětinu kapacit umělé plicní ventilace, v celém Královéhradeckém kraji je poslední lůžko s kyslíkem pro covid pozitivního pacienta.

Nedá se ani předpokládat, že by byla epidemie na ústupu. Počty nakažených stále přibývají rychleji, než se lidé stačí léčit. Jen za úterý byl denní přírůstek pro Ústecký kraj nejvyšší (1 367) a zdravotníci byli donuceni transportovat pacienty do jiných regionů.

V celé republice je nejvíce aktivních případů od začátku epidemie a s reprodukčním číslem větším než 1 se dá předpokládat, že čísla dále porostou.

Na lůžkách nemocnic navíc stále častěji končí mladší ročníky. „Pozorujeme běžně čtyřicátníky. Měli jsme u nás hospitalizované ročníky 1980. Hovořím o ventilovaných pacientech – tedy s těmi nejtěžšími průběhy. Je nepochybné, že infekce v tuto chvíli probíhá jinak, než probíhala na jaře a v podzimních měsících. Průběžně podle toho upravujeme náš léčebný postup – nicméně virus se nepochybně chová jinak. Zasahuje mladší populaci. A i dynamika zhoršení je v některých případech výrazně rychlejší, než byla v podzimních týdnech,“ popsal situaci v pátek pro Seznam Zprávy Pavel Dostál, přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Reklama

Doporučované