Hlavní obsah

Pardubický kraj opraví pět kilometrů z Borové do Oldříše za 154 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubický kraj v příštích dvou letech postupně zrekonstruuje silnici z Borové do Oldříše na Svitavsku. Oprava pětikilometrového úseku navazuje na budování kanalizace v těchto obcích, kraj vyjde na 154 milionů korun včetně DPH.

Článek

Kvůli zachování dopravní obslužnosti území bude rozdělena na 11 úseků. „Etapizace prací bude výhodná i pro krajský rozpočet. Stavbu bude Pardubický kraj platit sám, bez dotace z evropských fondů,“ uvedl mluvčí hejtmanství Dominik Barták.

V přístím roce by kraj měl dostat od Státního fondu dopravní infrastruktury 226 milionů korun na opravy silnic druhé a třetí třídy a 400 milionů korun na výstavbu přivaděčů k dálnici D35. Již nyní ale kvůli rostoucím cenám stavebního materiálu ví, že peníze stačit nebudou.

Pardubický kraj investoval v roce 2019 do dopravní infrastruktury 1,367 miliardy korun, o rok později to bylo 2,095 miliardy korun a letos očekává výdaje 1,321 miliardy korun. Částky zahrnují úvěr, krajský rozpočet a dotace Státního fondu dopravní infrastruktury.

V letech 2021 až 2027 by měl Pardubický kraj kraj čerpat na evropských dotacích přes 1,15 miliardy korun. Souhrnně hodlá investovat do dopravy 1,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované