Hlavní obsah

Pardubický vědec získal cenu Galileo Masters 2020

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vědec Aleš Filip z Fakulty elektrotechniky a informatiky Univerzity Pardubice získal prestižní cenu Galileo Masters 2020 za Českou republiku.

Článek

Aleš Filip zvítězil s nápadem, který by mohl přispět ke snížení nákladů na provoz železnic a zvýšit bezpečnost na tratích pomocí letecké bezpečnostní služby EGNOS.

Vědci z Fakulty elektrotechniky a informatiky navrhli postup pro přijetí a certifikaci letecké bezpečnostní služby EGNOS i pro účely evropského systému řízení železniční dopravy ERTMS. Myšlenka, jak propojit leteckou a železniční bezpečnost podle pravidel Evropského výboru pro normalizaci v elektrotechnice (CENELEC), se ukázala jako inovativní.

Soutěž Galileo Masters byla součástí akce EU Space Week, která se uskutečnila na začátku prosince. Vyhlašuje a financuje ji Evropská komise. Uděluje ceny nejlepším službám, produktům a obchodním konceptům, jež využívají satelitní navigaci v každodenním životě.

Služba EGNOS byla původně navržena podle leteckých standardů bezpečnosti, což nemohly železnice akceptovat. „Navrhli jsme považovat EGNOS jako již existující element podle standardů CENELEC a na evropské úrovni vypracovat takzvaný manuál bezpečnosti pro železnice, ve kterém bude popsaná bezpečná integrace EGNOS a ERTMS,“ uvedl Filip, který reprezentoval Univerzitu Pardubice v soutěži. Podle vysoké školy je už nyní zcela reálné, že návrh se během několika let uskuteční.

Reklama

Doporučované