Hlavní obsah

Paříž ovládla Messimánie. O snímek s hvězdou stojí i protihráči

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci Messiho a týmu PSG před velkým bannerem před jedním z vchodů do Parku princů.

Reklama

Fotbalový klub Paris-St. Germain prodal s jmenovkou Messi už statisíce dresů, v 18. pařížském obvodu vznikla obří freska s podobiznou slavného Argentince. Lionel Messi si získal Francouze už před prvním startem v Ligue 1.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už přílet Messiho do Paříže byl velkolepý. Když přistával na letišti Bourges, vítal ho dav natěšených fanoušků. „Až mě z toho mrazí, díky němu můžeme vyhrát Ligu mistrů,“ řekl reportérům agentury AFP fanoušek klubu PSG jménem Idris.

Do držitele šesti Zlatých míčů vkládají fandové velké naděje. Pařížský klub sice patří díky katarským majitelům k nejbohatším na světě, k zisku nejprestižnější trofeje ho ale dosud peníze nedonesly. Loni dokonce po třech titulech v řadě klub skončil ve francouzské Ligue 1 až druhý za severofrancouzským Lille.

Nadšení z příchodu Messiho se projevilo i prodejem dresů s číslem 30 a jeho jmenovkou. Ultrapropustný dres firmy Nike vyrobený z recyklovaných polyesterových vláken přijde na 104,99 eura (asi 2700 korun). Až před třemi dny deník Le Parisien informoval, že dříve vyprodaný Messiho dres je opět k dispozici na webu Nike. Upozornil nicméně, že zájemci musejí počítat s delší dobou dodání. Dres v provedení „Vapor“, tedy obdobě materiálu, který oblékají samotní fotbalisté, pak vyjde na 150 eur.

V den, kdy se Messiho dresy začaly prodávat, stála už dvě hodiny před otevřením oficiálního fanshopu PSG fronta čítající asi sto lidí. Jeden z natěšených fanoušků dokonce přišel na bulvár Champs-Elysées už o půlnoci a před vstupem do fanshopu přenocoval, aby byl ve frontě první.

V médiích se pak objevily zprávy o tom, že PSG prodalo na milion dresů, to ale později vedení klubu dementovalo s tím, že prodej byl „o mnoho nižší“. Expert na sportovní marketing Virgile Caillet pro France 3 odhadl, že jméno Messi může PSG přidat na 300 tisíc prodaných dresů ročně navíc.

„Už teď má Messiho příchod dopady na příjmy spojené s marketingem a sponzory,“ řekl s tím, že Argentincova přítomnost pomůže zaplnit i VIP lóže v Parku princů. Tam už ale velký potenciál nevidí, protože už teď bývají zaplněné z 95 procent. Spíše tedy půjde o příjmy z marketingu a licencí.

O poblázněnosti Paříže svědčí i obří uliční freska, která vznikla v 18. pařížském obvodu, nedaleko stanice metra Marcadet-Poissonniers. Od nedělního rána si mohou lidé v ulici Ordener prohlédnout portrét fotbalisty o rozměrech 18×4 metry, jehož autorem je známý sprejer vystupující pod pseudonymem C-TRA. „Přivítat ho je to nejmenší,“ vysvětloval tvůrce graffiti svůj záměr kolemjdoucím.

Své dílo, které ho stálo dva dny práce, chtěl původně vytvořit už 15. srpna, v tu dobu ale bylo příliš horko. Práci proto odložil a shodou okolností dokončil fresku právě v den, kdy se Messi poprvé objevil v dresu PSG ve francouzské nejvyšší soutěži.

V zápase s Remeší nastoupil v 64. minutě a vystřídal další pařížskou superstar Neymara. Po závěrečném hvizdu rozhodčího přišel k Messimu brankář hostí a poprosil ho, aby se vyfotil s jeho malým synkem. Messi s úsměvem vyhověl. Hráče soupeře, kteří ho žádali o výměnu dresu, naopak odmítl - dres tak může skončit v muzeu PSG, případně se dražit v rámci charitativní akce.

V základní skupině Ligy mistrů se na podzim Messiho PSG střetne mimo jiné i s Manchesterem City. Právě tento, rovněž arabskými investory vlastněný, anglický klub byl kromě PSG asi jediný, kdo si mohl dovolit Messiho zaplatit. Angličané ale nakonec o nejlepšího hráče světa nestáli, Messi by tak měl ve vzájemném zápase mít o motivaci postaráno. A potenciální triumf nad Citizens může Messimánii ještě posílit.

Reklama

Doporučované