Hlavní obsah

Paříž po útoku islamisty: Máme strach, není možné někoho takhle zavraždit

Foto: Profimedia.cz

Uctění památky profesora Patyho.

Reklama

Jestli něco v posledních několika dnech „vystrnadilo“ z francouzského zpravodajství covid-19, je to vražda profesora historie Samuela Patyho. Toho v pátek zavraždil islamista čečenského původu.

Článek

Od zpravodajky z místa.

„Přišli jsme sem, abychom vyjádřili úctu a soustrast,“ říká A., padesátník postávající na Place de la République, který si stejně jako ostatní zpovídaní nepřál uvést své jméno. Uprostřed prostorného náměstí je velká zdobená kašna, u které se zapalují svíčky a nechávají vzkazy pro zavražděného Samuela Patyho. Profesora historie v pátek brutálně zavraždil čečenský terorista. Důvod? Kantor v hodinách dějepisu ukazoval karikatury Mohameda.

Vražda Samuela Patyho otřásla celou Francií. V neděli se Pařížané sešli na zmíněném náměstí Republiky, aby ukázali, že nesouhlasí s činem, a hlavně ukázali solidaritu s učiteli a podpořili svobodu slova. „Není možné někoho prostě takto zavraždit,“ dodává A. Stojí uprostřed hloučku, který diskutuje na téma náboženství, islámu a současné Francie.

„Náboženství je o úctě, solidaritě a lásce, tohle není náboženství,“ přidává se dvacátník stojící vedle A. Francie opět otevřela velkou a bolestivou diskusi na téma radikálního islámu a islamismu.

Titulky novin, hlavní zpravodajské televizní relace, všichni se ptají: Znovu? A co s tím udělá vláda? Pondělní vydání celostátního deníku Le Monde cituje prezidenta Emmanuela Macrona: „Chystám konkrétní kroky.“ „Přivítali jsme Čečence, když utíkali před válkou,“ vyvolával zase politik Jean-Luc Mélenchon na Place de la République.

Náměstí ve východní části pařížského centra je středobodem všech bolavých událostí z posledních let. Tady visely plakáty #JeSuisCharlie po útocích na satirický magazín Charlie Hebdo v lednu 2015. To tady se setkávali lidé po brutálním útoku na klub Bataclan, aby dali najevo, že terorismus do Francie nepatří. To tady se v neděli rozprostírala tíseň během minuty ticha za zavražděného Samuela Patyho.

Foto: Eva Soukeníková

Pondělní vydání celostátního deníku Le Monde.

„Jsem tu jako muslim, který absolutně nesouhlasí s tímto činem,“ říká O., dvacátník, který přišel také vyjádřit úctu na Place de la République. „Byl bych hrozně rád, kdyby to Francie neukazovala jako něco, co souvisí s islámem,“ dodává pod rouškou O.

Nikdo nezapomíná ani na to, že je Francie pohlcená druhou pandemickou vlnou covidu-19. Počet hospitalizovaných již přesáhl jarní čísla. Ve městě platí zákaz vycházení od devíti večer do šesti ráno. Přesto lidé na Place de la République jsou – všichni v rouškách a s dostatečnými rozestupy.

Foto: Profimedia.cz

Pieta za Samuela Patyho v Conflans.

Z ulic a náměstí se však události spojené s vraždou učitele dějepisu přesunuly především na úroveň politickou. Ministr vnitra Gérald Darmanin v pondělí večer požádal vedení departementu Seine-Saint-Denis, v němž se nachází předměstí Conflans-Sainte-Honorine, kde k vraždě došlo, aby uzavřelo místní mešitu. „Od pátečního děsivého atentátu nezůstáváme neaktivní,“ dodal ministr Darmanin podle deníku Le Monde.

Podle informací ministerstva vnitra totiž na učitele Samuela Patyho místní islamistická komunita vyhlásila fatvu. Na sociálních sítích se ještě před vraždou objevilo video otce jedné z žaček Samuela Patyho, který kritizoval profesora kvůli tomu, že dětem ukazoval karikatury Mohameda. V pátek ale vraždil osmnáctiletý Rus čečenského původu. Toho policie vzápětí po činu zastřelila.

Ve vazbě je nyní v souvislosti s hrůzným činem 15 lidí. To souvisí i se zmíněnými chystanými „konkrétními kroky“ prezidenta Macrona. Policie podle agentury Reuters chystá vyhoštění více než 200 cizinců, kteří jsou spojováni s náboženským extremismem.

„Máme strach,“ dodává O. pro Seznam Zprávy: „Zemřel člověk. Nechal tu po sobě ženu, rodinu,“ uzavírá dojatý Pařížan, který přišel uctít památku Samuela Patyho.

Reklama

Související témata:

Doporučované