Hlavní obsah

Paříží otřásly násilné protesty. Policie zadržela 200 radikálů, kteří ničili výlohy a házeli zápalné lahve

Demonstrace v Paříži doprovázely násilné střety s policií.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Prvomájové protivládní demonstrace v Paříži se neobešly bez násilí. Poklidné protesty, kterých se zúčastnily desítky tisíc lidí, narušilo zhruba 1200 krajně levicových anarchistů.

Článek

Násilné střety mezi policií a skupinami zahalených výtržníků dnes doprovodily prvomájové oslavy v Paříži. Policie zadržela téměř 200 lidí. Poklidné protivládní demonstrace a průvody narušily skupiny radikálních anarchistů, známých jako Blacks blocks. Levicoví radikálové skandovali hesla jako „všichni nenávidí policii".

V Paříži došlo na incidenty, při nichž výtržníci plenili restaurace, rozbíjeli výlohy a házeli zápalné lahve. Útočníci přepadli také autosalon, zdemolovali autobusovou zastávku, podpálili stavební bagr, stejně jako jedno auto a motorku. Proti výtržníkům zasáhly pořádkové síly slzným plynem. Zraněni byli podle BBC čtyři lidé.

Většina lidí demonstrovala poklidně. Podle odhadů v Paříži vyšlo do ulic asi 55 tisíc lidí, zahalených radikálů bylo zhruba 1200. Nenásilný průvod demonstrantů svolaly odbory. Lidé, kteří se ho zúčastnili, protestovali proti vládě. Kritizovali francouzského prezidenta Emmanuela Macrona kvůli ztrátě sociálních jistot.

Ministerstvo vnitra odhaduje počet účastníků průvodů v celé zemi na 143 500.

Reklama

Doporučované