Hlavní obsah

Paříží stále zmítají protesty. Proti demonstrantům policie použila slzný plyn

Protesty v Paříži stále pokračují.

 

Reklama

I po několika týdnech lidé v ulicích protestují proti policejní brutalitě.

Článek

Téměř tři týdny už trvají protesty v Paříži proti policejní brutalitě vyvolané znásilněním 22letého černošského mladíka francouzským policistou na začátku února. Stovky lidí vyrazily do ulic, aby vyjádřily svůj nesouhlas. Protidemonstrační jednotka použila proti neklidnému davu slzný plyn a 26 lidí zadržela.

Desítky studentů se ve čtvrtek sešly před Voltairovým lyceem, aby zatarasily vstup do střední školy, a vyjádřily tak svůj nesouhlas.

V ulicích se objevují transparenty s nápisem „Justice pour Theo” (Spravedlnost pro Thea). Podle protestujících nejde o ojedinělý případ policejního násilí vůči černochům či Arabům, podle nich k němu dochází systematicky.

Ředitel organizace SOS Racisme Dominique Sopo se před několika dny sešel s premiérem Bernardem Cazeneuvem. Jednání ale nedopadlo podle jeho představ. „Žádná konkrétní řešení ani opatření nebyla navržena,” řekl Sopo.

Krajně pravicová kandidátka na prezidenta Marine Le Penová s protesty nesouhlasí. Naopak tlačí na francouzskou vládu, aby je zakázala z respektu k policii.

Demonstrace neproběhly podle původních plánů - v předchozích dnech začali někteří přítomní házet na policisty různé předměty a napadat je. Také podpalovali auta a kontejnery na odpadky.

Reklama

Související témata:

Doporučované