Hlavní obsah

Pařížská radnice zvažuje úplný zákaz Airbnb. Pro službu je to největší trh

Airbnb nabízí v Paříži 60 000 bytů k pronájmu.Video: Reuters

 

Reklama

Centrum Paříže se vylidňuje, radní pro bydlení proto navrhne vyhlášku, která by v centru úplně zakázala služby nabízející krátkodobé pronájmy soukromých bytů.

Článek

Pařížská radnice bude jednat o úplném zákazu Airbnb v centru města. Radní pro otázky bydlení Ian Brossat se chystá navrhnout vyhlášku, která by ve čtyřech centrálních čtvrtích zakázala všechny služby poskytující krátkodobé bydlení v soukromých bytech. Z Paříže se podle něj stalo velké muzeum.

Hlavní město Francie je pro Airbnb největším trhem, ke krátkodobému pronájmu je v nabídce 60 000 bytů. Podle Brossata ve čtvrtině bytů v centru nikdo dlouhodobě nebydlí. Obchody s potravinami nahrazují suvenýry.

Kvůli podnikání s krátkodobými pronájmy ceny nájmů stouply na takovou úroveň, že už si je podle radního pro bydlení místní nemohou dovolit. Pařížská radnice přitom už některé kroky proti Airbnb a podobným službám podnikla. Všichni podnikatelé musí být zaregistrováni a byt je možné pronajímat pouze 120 dní v roce. Jenom do půlky srpna letos radnice vybrala na pokutách za porušování těchto pravidel v přepočtu více než 35 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované