Hlavní obsah

Pařížská starostka půjde proti Macronovi. V neděli oznámí kandidaturu

Foto: Profimedia.cz

Starostka Paříže Anne Hidalgová.

Reklama

O kandidatuře socialistky Anne Hidalgové do Elysejského paláce se už měsíce spekuluje, nyní se starostka francouzské metropole definitivně rozhodla. V průzkumech ale zatím zaostává.

Článek

Kandidaturu na francouzskou hlavu státu oznámí Anne Hidalgová tuto neděli v départementu Seine-Maritime. Informovala o tom stanice BFMTV.

Původně se spekulovalo o tom, že svůj záměr oznámí v hlavních televizních zprávách, nakonec si ale Hidalgová vybrala cestu do Rouenu. Nejde přitom o náhodu – zdejší socialistický starosta Nicolas Mayer-Rossignol patří k ekologicky smýšlejícím socialistickým poslancům, na jejichž podporu Hidalgová spoléhá.

Pařížská starostka se tak připojuje k řadě dalších jmen na levici, která chtějí prezidenta Emmanuela Macrona dostat z Elysejského paláce. Úmysl kandidovat oznámil již dříve exministr Arnaud Montebourg, stejně jako Jean-Luc Mélenchon z krajně levicového hnutí Nepoddajná Francie. Čeká se také na vítěze primárek mezi Zelenými, kde má největší šance zřejmě europoslanec Yannick Jadot.

Primárky ostatně zřejmě zorganizují i socialisté. Šéf strany Olivier Faure podporuje soutěž, které by se mohli zúčastnit straníci, nikoliv jen sympatizanti strany. V takovém případě by se Hidalgová nejspíš utkala se starostou Le Mans Stéphanem Le Follem.

Hidalgová se sice v posledních týdnech setkávala s řadou celostátních i regionálních politiků, aby si vytvořila podporu pro budoucí kampaň, samotný prezidentský program ale ještě nemá. Až dosud zveřejnila jen některé oblasti, na něž se chce soustředit, jako je pracovní trh, vzdělávání, reindustrializace, přiblížení EU potřebám občanů. Její dlouhodobou prioritou je pak podle deníku Le Monde „nevyhnutelná ekonomická transformace“ spojená s ekologickým přechodem, na nějž by ale podle ní neměla doplácet střední třída a chudší lidé.

Hidalgová a její tým doufají, že se oznámení o kandidatuře odrazí i v průzkumech. Ty starostce zatím moc nepřejí, její podpora se pohybuje těsně pod deseti procenty, a je tak daleko za vedoucím duem Emmanuel Macron a Marine Le Penová (šéfka nacionalistického Národního sdružení).

Porazit současného nájemce Elysejského paláce chce i někdejší brexitový vyjednavač Michel Barnier v řadách Republikánů, za stejnou stranu se chystá kandidovat i Xavier Bertrand, bývalý ministr práce za časů prezidentství Nicolase Sarkozyho.

Reklama

Doporučované