Hlavní obsah

Pařížské sochy po kolena ve vodě. Seina přestala stoupat, ale města na dolním toku čeká drama

Hladina Seiny kulminujeVideo: Reuters

 

Reklama

Voda začne opadat nejdříve v úterý. Evakuováno již muselo být přes 1500 lidí. Rekordní záplavy ale Paříž pravděpodobně nečekají.

Článek

Řeka Seina v Paříži dnes nad ránem kulminovala, její hladina by tak v následujících dnech měla v metropoli už jen klesat. Ohrožená jsou ale nadále města na dolním toku řeky v Normandii, informovala agentura AP.

Podle serveru Vigicrue, který sleduje povodňovou aktivitu v zemi, dosáhla hladina Seiny výšky 5,84 metru, na které se zastavila. Nenaplnily se tak obavy, že by řeka mohla dosáhnout úrovně 6,1 metru z června 2016, natož rekordní úrovně 8,62 metru z roku 1910.

Opadat by voda měla začít ale nejdříve v úterý, klesání bude podle předpovědí stejně pomalé jako její stoupání v posledních dnech. To znamená, že hladina by měla zůstat vysoko ještě několik dnů. Za stoupáním řeky jsou vydatné několikatýdenní deště.

Záplavy si v okolí francouzské metropole vyžádaly evakuaci 1500 lidí, zhruba stejný počet domácností zůstává bez elektřiny. V Paříži zůstávají nadále uzavřeny některé silnice a přinejmenším do počátku příštího týdne také sedm stanic příměstské dráhy. Na řeku nevyjíždí ani oblíbené turistické loďky a v pohotovosti zůstávají i muzea, která ponechávají část sbírek v nouzových prostorách.

Reklama

Doporučované