Hlavní obsah

Parketáři z deseti zemí obnovují podlahu na zámku ve Vizovicích

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Na pátý ročník Workcamp Parquet přijelo 15 odborníků z Německa, Polska, Španělska, Itálie, Francie, Belgie či Velké Británie. Pokládají parkety, které budou replikami historických parket

Článek

Parketáři z deseti zemí obnovují tento týden parketovou podlahu na zámku ve Vizovicích na Zlínsku. Koná se tam pátý ročník Workcamp Parquet, na který přijelo 15 odborníků z Německa, Polska, Španělska, Itálie, Francie, Belgie či Velké Británie. Mělo jich být více, někteří však kvůli koronaviru nemohli přijet.

Parketáři pracují ve dvou místnostech, ve kterých se podle kastelánky Jany Pluhařové nedochovaly původní kazetové podlahy. Nově položené parkety budou replikami historických parket, vzhledově budou navazovat na parkety v sousedních místnostech. „Dostaneme tak historickou podobu do celého reprezentativního křídla,“ řekla kastelánka. Workcamp neomezil prohlídky památky, návštěvníci naopak mohou parketáře sledovat při práci.

Parketáři na místě podle manažera René Carana ručně vyrábí parkety z dubového dřeva. Musí nejdříve slepit rám kožním klihem a na něj lepí opět klihem části dubového prkna. Deska se poté přibije na podklad ze smrkových prken, parkety se hoblíkem opracují a na konci ošetří voskem.

Smyslem projektu je podle Reichlové propagace parketářského řemesla na mezinárodní úrovni, workcampu se podle ní účastní zkušení odborníci. „Jeden kolega z Francie byl třeba při rekonstrukcích v Louvru, kolegové z Ruska, kteří nakonec nemohli přijet, dělali parkety v Ermitáži. Jsou to ti nejlepší z nejlepších,“ uvedla koordinátorka projektu Michaela Reichlová.

Smyslem akce je také motivovat mladé kolegy, workcampu se účastní například třicetiletá Anika původem ze Slovinska, která v Česku pracuje jako restaurátorka dřeva, zkušenosti s parketářstvím však neměla. „Jak jsem se dozvěděla, že tady bude workcamp, řekla jsem si, že bych se chtěla zúčastnit. Zpočátku to bylo trošku těžké, pak jsem si zvykla, člověk musí dostat do ruky cit,“ uvedla Anika. Všichni účastníci workcampu pracují bez nároku na honorář.

Parketáři se v předchozích letech setkali na stejné akci již v Německu, Polsku i Nizozemsku, příští rok by se měli sejít v Belgii.

Reklama

Doporučované