Hlavní obsah

Parkovací dům v Purkyňově ulici v Brně se stavět zatím nebude

Foto: Getty Images

Brno

Reklama

Městská firma Brněnské komunikace požádala o ukončení posuzování vlivů plánovaného parkovacího domu v Purkyňově ulici na životní prostředí. Šestipatrový dům s parkovištěm pro 530 aut chtěla začít stavět letos.

Článek

Mluvčí firmy Vladimíra Navrátilová uvedla pro ČTK pouze to, že firma zvažuje další kroky a projekt se vyvíjí. Proti stavbě se staví místní a Ministerstvo životního prostředí začátkem června zrušilo rozhodnutí krajského odboru životního prostředí.

Krajští úředníci v rozhodnutí uvedli, že stavba nebude mít významný vliv na životní prostředí a že není potřeba stavbu dále posuzovat podle zákona. Místní obyvatelé sdružení ve spolcích se odvolali a ministerstvo jim dalo za pravdu. Argumentují především tím, že místo zeleně, ač neudržované, vyroste šestipatrový dům, a ztratí tak jedno z mála míst v okolí pro procházky či venčení psů a místo, které zároveň slouží k útěku před horkem.

Naopak městská část Královo Pole o stavbu usiluje kvůli nedostatku parkovacích míst. Chybí především při akcích ve sportovních halách a na fotbalovém stadionu Zbrojovky v Srbské ulici. Parkovací dům má sloužit i dojíždějícím do Brna, existuje možnost pokračovat do města tramvají. Cena stavby je odhadnutá na 150 milionů korun.

Podle dokumentu na Informačním portálu EIA by stavba zabrala 8300 metrů čtverečních a vykácet by se muselo 150 většinou vzrostlých stromů.

Reklama

Související témata:

Doporučované