Hlavní obsah

Parlamentní listy neuspěly s žalobou. Soud článek o „ruské žumpě“ označil za přípustnou kritiku

Foto: Facebook/Parlamentní listy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Městský soud v Praze se v úterý postavil na stranu deníku Forum 24, po kterém společnost Our Media požadovala omluvu kvůli článku o střetu zájmů senátora Ivo Valenty a jeho vlastnictví webu Parlamentní listy. Rozhodnutí není pravomocné, je možné se proti němu odvolat.

Článek

„Soud žalobu Parlamentních listů zamítl a uvedl, že předložené články prokazují, že tvrzení mají věcný základ, neboť Parlamentní listy píší nepravdy (jednalo se o témata jako chemtrails, teroristické útoky cyklistů atp.), dávají prostor extremistům (např. Adam B. Bartoš), je proruský (např. Jiří Vyvadil) atd., přičemž hodnotící soudy deníku Forum 24 nepřekročily přípustnou míru kritiky ve společnosti,“ řekl Seznamu advokát Aleš Rozehnal, který deník Forum 24 zastupuje.

Společnost Our Media požadovala po deníku Forum 24 omluvu za článek s titulkem „Problémem senátora Valenty není jen střet zájmů, ale ruská žumpa jménem Parlamentní listy“. Vydavatelství si stěžovalo, že znění článku pošpinilo jeho dobrou pověst a také porušilo pravidla hospodářské soutěže.

V článku autorka mimo jiné uvedla, že „Parlamentní listy permanentně šíří lži, dezinformace, názory extremistů a estébáků a jsou provozovatelem té nejhnusnější ruské žumpy na českém internetu, která se výrazně podílí na prohlubujícím se rozvratu české společnosti, na ruské hybridní válce proti západním demokraciím, a tím výrazně přispívá k udržování oligarchy Andreje Babiše u moci“.

Anketa

Máte na obsah Parlamentních listů stejný názor, jako rozhodl soud ve sporu s deníkem FORUM 24?
Ano
62,5 %
Ne
37,5 %
Celkem hlasovalo 6656 čtenářů.

Společnost Our Media poukázala na to, že „tvrzení nemají žádný skutkový základ a šlo o úmyslné poškození dobré pověsti žalobce jakožto konkurenta“.

Deník Forum 24 se mimo jiné bránil tím, že „se jedná o hodnotící soudy, které mají věcný základ, což obhajoba prokázala předložením řady článků uveřejněných na Parlamentních listech, které obsahují dezinformace, nepravdy, jsou proruské či extremistické“.

Poukázal také na to, že Parlamentní listy ve svých článcích jiné konkurenty označují vulgárními výrazy. Mezi nimi i právě žalovaný deník Forum 24. „Na adresu Forum 24 pronesl, že se v jeho případě vlastně ani nedá psát o novinářské žumpě, jen o lidské stoce, nebo článek, ve kterém uvedl, že Forum 24 záměrně lže. Vzhledem k tomu, že obchodní zvyklostí žalobce je osočovat jiné, není v rozporu s dobrými mravy soutěže, když se o Parlamentních listech Forum 24 vyjádří v podobném duchu,“ dodává Rozehnal.

Reklama

Související témata:

Doporučované