Hlavní obsah

Parlamentní volby v Chorvatsku vyhrál s náskokem premiér Plenković

Foto: Profimedia.cz

Andrej Plenković a další oslavují vítězství v parlamentních volbách.

Reklama

aktualizováno •

V chorvatských parlamentních volbách zvítězilo se značným odstupem vládní Chorvatské demokratické společenství.

Článek

V parlamentních volbách v Chorvatsku zvítězilo se značným odstupem vládní Chorvatské demokratické společenství (HDZ). Po sečtení 99 procent hlasů strana získala ve 151členném Saboru 66 křesel a podle názoru analytiků se jí podaří dojednat většinovou koaliční vládu. Ta se ale bude muset vypořádat s pandemií nemoci covid-19 a jejími ekonomickými dopady.

Řada předvolebních průzkumů naznačovala značně vyrovnaný souboj mezi HDZ a středolevou koalicí vedenou sociálním demokratem Davorem Bernardićem. Strana premiéra Andreje Plenkoviće však nakonec získala slušný náskok nad opozicí, jež obsadí 41 křesel. Bernardić již oznámil, že vzhledem k neuspokojivému výsledku odstoupí z vedení své strany.

„Takový výsledek je pro HDZ nejen velkým vítězstvím, ale rovněž vítězstvím, které nás zavazuje,“ řekl Plenković svým spolustraníkům. „Máme za sebou mandát s řadou výzev, ale budoucí výzvy budou ještě větší,“ dodal.

Jelikož HDZ nezískalo nadpoloviční většinu křesel, bude muset uvažovat při vytváření vlády o koaličních partnerech. Plenković dnes podle médií už vyjednávat začal. Příslib partnerství má od šéfů dvou stran - Národní strany (NS) a Chorvatské národní strany (HNS). Každá ale získala jen jednoho poslance. Média píší, že k dosažení kýžených 76 křesel může premiérovi pomoci osm poslanců, kteří zastupují menšiny.

Premiér Plenković ale dal najevo, že chce v novém parlamentu získat větší než jen těsnou většinu. Je proto odhodlán jednat i s euroskeptickým Vlasteneckým hnutím (DP) folkového zpěváka Miroslava Škora, které získalo 16 poslaneckých mandátů. Škoro se zatím k možnému vstupu do koalice s HDZ nevyjádřil. Spíš si postěžoval na špatný volební zákon, kvůli němuž podle něj DP přišlo o lepší výsledek a který by se do budoucna měl změnit.

Předčasné volby v Chorvatsku vyvolal premiér Plenković, když v květnu parlamentu navrhl jeho rozpuštění. Argumentoval nutností čerstvého vládního mandátu pro oživení ekonomiky postižené důsledky koronaviru.

Chorvatsko mělo dosud mírný průběh epidemie choroby covid-19 – nakazilo se tam jen něco přes 3000 lidí a zemřelo 113. V minulých čtrnácti dnech ale země zaznamenala nárůst denního počtu nových případů, teď přibývá každý den zhruba 80 nakažených.

Ekonomika země u Jaderského moře je silně závislá na turismu, který letos kvůli pandemii významně poklesl. Podle prognóz by se výkon tamního hospodářství mohl snížit až o deset procent, což je nejhorší výsledek za několik desetiletí.

Reklama

Související témata:

Doporučované